Пропускане към основното съдържание

“Догодина можем да мислим за увеличение на доходите”

Бюджет 2012 ще е по-добър от предишните два бюджета, коментира днес във Варна финансовият министър Симеон Дянков.

По думите му страната има повече възможности. Имаме финансова стабилност и оттук нататък можем да мислим и за увеличаване на доходите от една страна и на бюджетите на някои от министерствата като културата и образованието, обясни той.

Възможно е заплатите да се увеличат през първото полугодие на следващата година, но за това ще изчакам да минат изборите, за да не кажат, че това е популистко говорене, допълни Дянков.

Той уточни, че по тази причина целият бюджетен процес ще мине след изборите, за да е ясно, че това се прави защото има пари и възможности, а не поради други цели.

Дефицитът

Финансовият министър коментира, че дефицитът в бюджета за следващата година ще е под 2 процента, а може би дори под 1 на сто. Тази година имаме прогноза 2.5 процента дефицит, а за осем месеца сме на дефицит около 1 на сто, каза той. Според министъра предварителните данни за август сочат, че дефицитът за месеца е около 30-35 милиона лева или доста по-ниско от очакваното.

Дянков посочи, че очаква дефицитът за тази година да е доста по-ниско от прогнозираното, което ще помогне за следващата година.

Растежът

В края на септември - началото на октомври ще имаме окончателната прогноза за растежа за следващата година, съобщи още той.

Засега държим на това, което са изчислили нашите анализатори - около 4 процента. Съзнаваме, че може да е трудно, но изненади винаги има, каза Дянков.

Приходите

Приходите през тази година вървят добре, каза още вицепремиерът. По думите му те са около 14 процента над приходите от 2010 година, а разходите са с около 6 процента по-малко.

Според него в Националната агенция по приходите нещата стоят по-добре. Само за последните два месеца с 80 милиона лева е стопена разликата между това, което НАП трябваше да събере, и това, което се събираше.

За митниците министърът посочи, че те още от февруари са на плюс, а само за август сме на плюс с 80 милиона над плана си. В митниците имаме събрани над половин милиард повече от прогнозите, но в НАП сме все още с около половин милиард лева под прогнозата, каза Дянков. Казал съм им до края на годината да стопят тази разлика, обясни финансовият министър.

В България няма да има рецесия
Министърът бе категоричен, че в България няма да има рецесия. Икономиката ни върви, по-бавно, но все пак върви нагоре, каза Дянков.

На въпрос дали е съгласен с мнението, че може би на частния бизнес трябва да се даде данъчна ваканция, за да увеличават работните места, министърът каза, че не е съгласен с това, защото имаме най-ниските данъци в цяла Европа. От тази гледна точка, ако нещо трябва да се направи за частния бизнес, са точно тези активни политики в инфраструктурата, посочи вицепремиерът.

Държавата се е издължила към бизнеса

Министърът бе категоричен, че държавата се е издължила напълно към бизнеса. Тези слухове, че държавата продължава да дължи, са напълно неверни, поясни той. Държавата в момента дължи под 100 милиона лева и те са по проекти, които не се изплащат заради прокурорски теми - случаят с Кърджалийското огледало, а другите два договора са в Министерството на отбраната с външни фирми, които ние смятаме, че трябва да направят някакви отстъпки, допълни той. Извън тези 3-4 договора държавата не дължи на никого нищо от частния бизнес, обобщи финансовият министър.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.