Пропускане към основното съдържание

Терористична заплаха в САЩ за годишнината от 11 септември

Властите в САЩ предупредиха за реална терористична заплаха преди десетата годишнина от атентатите на 11 септември.

Заплахата е насочена към Ню Йорк и Вашингрон – градовете, които бяха ударени при атентатите през 2001 г., когато загинаха близо 3000 души. Това е заявил пред Ройтерс източник от правоохранителните органи, пожелал анонимност.

Властите издирват двама или трима души, заподозрени във връзка с терористичната заплаха.

Президентът Барак Обама разпореди удвояване на мерките за борба с тероризма. Представител на Белия дом заяви, че Обама е бил уведомен за заплахата в четвъртък сутринта, но подчерта, че мерките за сигурност вече бяха повишени в навечерието на годишнината от атентатите.

„Въпреки това президентът нареди на антитерористичната общност да удвои усилията в отговор на тази правдоподобна, но непотвърдена информация“, заяви той.

Мерките за сигурност в Ню Йорк са повишени заради съобщението, заяви кметът Майкъл Блумбърг.

„Полицията разполага допълнителни ресурси из града и предприема мерки за гарантиране на безопасността, някои от които може да сте забелязали, други – не“, каза Блумбърг. Той все пак заяви, че хората не бива да променят обичайния си ритъм на живот.

Кметът на Ню Йорк посочи, че заплахата не е потвърдена, но въпреки това е правдоподобна и предупреди гражданите да бъдат бдителни.

Други източници на Ройтерс също отбелязват, че, макар конкретна, заплахата не е потвърдена и в крайна сметка може да се окаже недостоверна.

Министерството на вътрешната сигурност, което само преди седмица заяви, че не разполага с достоверна информация Ал Кайда да планира атака около годишнината, отказа да даде подробности за заплахата, отбелязва Ройтерс.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.