Пропускане към основното съдържание

"Възмутени" от цяла Испания протестираха в Мадрид

Хиляди "възмутени" от цяла Испания участваха в неделя вечер в протест в центъра на Мадрид срещу безработицата и кризата, предаде Франс прес.

Протестиращите, някои от които стигнали до Мадрид пеша още в събота, се събраха на площад "Пуерта дел Сол" – символ на протестното движение, възникнало там преди два месеца.

"Няма да плащаме за тази криза", скандираха демонстрантите по булевардите в центъра на столицата. "Да отидем в Конгреса", "Те не ни представляват" – с такива лозунги те спряха до авенюто към парламента, преградено от полицейски фургони. 

Така участниците в протеста отново изразиха гнева си срещу политиците, упреквани, че не представляват гражданите. 

"Събираме се всяка събота, устройваме различни акции – например раздаваме книги на деца и не допускаме свръхзадлъжнели собственици да бъдат прогонвани от домовете им", каза една от участничките в протеста.

Гражданското движение "Възмутени" възникна през май. То обединява хора от всички социални слоеве – младежи, студенти, работещи, пенсионери и безработни, които протестират срещу рекордната безработица (над 21 процента) и социалните последици на икономическата криза. 

Те разобличават корупцията на политиците и настояват за реформиране на избирателната система, посочва БТА.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.