Пропускане към основното съдържание

Ще изнася ли България жито за Йордания?

„Обсъдихме възможността България изцяло да снабдява Йордания с жито и зърнени култури и да осигури почти целия й внос“, обяви земеделският министър Мирослав Найденов след среща със колегата си от Хашемитското кралство Йордания Н. Пр. Самир Хабашне, който е съпроводен от бизнес делегация.
„Йорданският аграрен бизнес днес е у нас и очаквам да бъдат сключени договори. Желанието ни е България да стане врата на Йордания към ЕС, а Йордания, остров на стабилност в региона, врата на България в региона, казахме това и на срещата с премиера Бойко Борисов”, каза Мирослав Найденов.
По думите му „Йордания е врата към Ирак и който стъпи в страната, може да има и опцията Ирак“.
Двамата министри са имали половинчасова среща с премиера Бойко Борисов, на която министър-председателят е получил покана за посещение в арабската държава.
„Йордания има нужда от около 800 хил. тона пшеница. В рамките на това количество ние можем да сключим дългосрочен договор с фиксирани цени за минимум пет години”, обясни Мирослав Найденов пред журналисти.
„Обсъждаме дългосрочно сътрудничество с България за внос на жито в Йордания - пшеница, ечемик, царевица и всичко, от което има нужда Йордания”, посочи министър Хабашне и допълни, че страната му иска да задълбочи търговските взаимоотношения между двете държави.
Другите теми, обсъдени от Найденов и Хабашне, са възстановяването на линията София-Аман и дарения, които България ще направи на Йордания.
„Ще бъдат дарени 100 елена лопатара за развитието на ловното стопанство в Йордания. Ще бъде дарена и лаборатория за изследване на пестициди, тъй като най-големият внос на зеленчуци у нас е от Йордания. Имаше проблем с тези зеленчуци и с това дарение преди да тръгнат за България зеленчуците ще бъдат изследвани”, обяви още Найденов.
Двамата министри са обсъдили и сътрудничество между ветеринарните институти, като резултат от него, Найденов представи вдигнатата забрана за износ на пилешко месо от България за Йордания.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.