Пропускане към основното съдържание

Сърцето те стяга – режат ти ръката!?

42-годишен българин загуби дясната си ръка след манипулация, назначена му от кардиолог.
13-дневният кошмар на Милко Михалев от Провадия е описан в писмо до Dnes.bg от Националната пациентска организация.
Предисторията

На 7 юли мъжът потърсил джипито си с остри сърдечни болки. След преглед личният му лекар му дава направление и го изпраща за консултация при кардиолог.
Специалистът прави кардиография на пациента, която обаче не показала патологични отклонения.

Без допълнителни изследвания кардиологът назначава коронарография, за извършването на която пациентът е насочен към частна клиника във Варна.

На 8 юли Михалев отива до болницата, там му е направена манипулацията, а след нея лекарите пристегнали с бинт дясната му ръка. Твърди, че не е бил инструктиран за евентуални усложнения.

Същия ден мъжът получил силни болки, ръката му изтръпнала. Близките му незабавно повикали "Бърза помощ".

По техни данни екипът, който пристигнал, не проверил състоянието на ръката и едва след 48 часа пациентът е насочен към МБАЛ "Св. Анна" – Варна.
Там в продължение на пет дни лекарите правят 4 неуспешни опита да спасят ръката му.
Пренасочен е за лечение в болница "Токуда". И тук следва петата неуспешна операция, за да дойде шестата – ампутация.

42-годишният Милко Михалев е баща на 2 деца. Той е професионален шофьор и ампутацията на ръката му ще доведе до невъзможност да упражнява професията си.

Заради този скандален случай от Националната пациентска организация обявиха, че сезират всички компетентни органи:

– ИА "Медицински одит" – да разследват и проверят дали е спазен е медицинският стандарт за назначаване на коронарография, както и дали са изпълнени стандартите за провеждане и наблюдение на пациента след извършената манипулация.
– Министерството на здравеопазването – да изясни дали е била необходима коронарографията.

– Българския лекарски съюз – временно да отнеме лекарските права на специалиста, назначил коронарографията, довела до ампутацията на дясната ръка на мъжа.
– Дружеството по кардиология в България – да даде становище по случая дали е било необходимо назначаването на коронарография, както и спазени ли са съответните изисквания за провеждането на манипулацията и наблюдението на пациента след това.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.