Пропускане към основното съдържание

Брюксел порицава България, хвали Румъния

"ЕК порицава България и хвали Румъния за битката срещу корупцията", съобщава в. "Сега". Заради скандалите между МВР и съда, както и липсата на присъди срещу мафиотски босове, страната ни може да остане единствена в ЕС под унизителния механизъм за наблюдение над правосъдието и вътрешния ред.

"България няма да е доволна от докладите", които ще бъдат представени днес, казват от Брюксел.

Налице е голяма крачка назад, защото за първи път, откакто е на власт правителството на Бойко Борисов, ЕК не забелязва "политическа воля" за борба с организираната престъпност и корупцията на високо равнище.

Лошата оценка на ЕК ще позволи на Холандия да потвърди отказа си да пусне България в Шенгенската зона. Главни виновници за негативния образ на страната ни са МВР и Висшият съдебен съвет (ВСС).

Европейските експерти са смаяни и от словесната война между МВР и ВСС, която води до още по-голяма непрозрачност на съдебната система и не помага за борбата с престъпността.

Общият извод, който се повтаря от доклад в доклад (вече десет), е, че в България "няма убедителни резултати", т.е. осъдителни присъди за мафиотски босове и корумпирани висши политици.

Освен това "във всички случаи, свързани с измама на средства от ЕС, внесени в съда през 2011 г., наказателната отговорност се заменя с административни глоби по искане на прокуратурата".

Сини и червени поотделно разкритикуваха начина, по който властта се справя с бедствията, пише "Труд". Соцлидерът и бивш премиер Сергей Станишев нарече действията на управляващите "пожарни".

Станишев каза, че институциите си "прехвърляли топката на отговорността". Според него случилото се показало, че закриването на Министерството на извънредните ситуации е било управленска грешка и било взето конюнктурно.

"Преминаването на "Бедствия и аварии" към МВР беше стъпка в лоша посока", заяви пък лидерът на СДС Мартин Димитров. Според него Цветан Цветанов очевидно не се справя.

Според СДС пряко отговорни за язовирите трябва да са областните управители.

В интервю за изданието министър Мирослав Найденов излага своето виждане за състоянието на язовирите: "Кметове само печелят от язовирите, няма грижа за съоръженията и трябва да се сложи край на практиката, заради няколко кг риба - да се изживява национален траур".

Просветното министерство обяви ваканция до края на седмицата, предвид сложната и непредвидима метеорологична обстановка, оповестява заповедта на министър Игнатов "24 часа".

Студът пълни болниците с инсулти, констатира "24 часа". Мръзнем ли - кръвното скача, а това е един от механизмите за получаване на исхемичен мозъчен инсулт, подчертава доц. Красимир Генов, началник на клиниката по неврология към ВМА.

В Правителствена болница предстои проверка на всички чернодробни и бъбречни трансплантации - от 2007 до 2010г. Родители на деца, починали след присаждане на черен дроб в тази болница, ще сезират прокуратурата за нарушения, които според тях, са довели до смъртта на малките.

Д-р Димитър Димитров, директор на "Св. Анна", анализира пред "Монитор", че за първи път тази година болниците са без дългове, а клиниките правят чудеса от героизъм, за да лекуват и съпътстващите заболявания.

Това е в резултат на прогнозните тримесечни бюджети, за които Управителният съвет на касата и Българският лекарски съюз дават възможност, при доказана необходимост, да се прехвърлят 10% от средствата от това за следващото тримесечие.

Така вече не се налага пациентите да бъдат връщани. В малките общински болници преструктурирането върви трудно, защото се опитват да лекуват неща, които не могат, и това е остатък от миналото. Да се държат такива болници с претенции, но без покритие, е чисто безхаберие и безотговорност", е убеждението на д-р Димитров.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.