Пропускане към основното съдържание

Борисов: Министрите, съдът, опозицията и лошите приказки в чужбина са виновни за негативния евродоклад

Вицепремиерът Цветан Цветанов, бившият правосъден министър и настоящ вицепрезидент Маргарита Попова, съдът, неправителствените организации и опозицията са причината за негативните оценки в поредния междинен доклад по механизма за сътрудничество и проверка за България.

Това стана известно от изявления на премиера Бойко Борисов днес, направени малко преди документът да бъде представен официално в Брюксел. Текстовете дават техническа оценка за напредъка на страната в правосъдието и вътрешния ред през последните шест месеца.

Според черновата на поредния десети мониторингов доклад България отново е изправена пред негативна оценка. Този път в предварителния текст липсва и редовната фраза, че Брюксел отчита "политическата воля" на правителството за реформиране. Отрицателната оценка означава и почти сигурно забавяне на българското членство в Шенген с поне още шест месеца, т.е. най-рано пролетта на 2013 г.

В интервю за държавната телевизия тази сутрин премиерът заяви, че работи за отпадането на наблюдението, на което България е подложена от приемането си в Европейския съюз преди пет години, но среща неразбиране и затова има неуспехи.

Като основни виновници за неразбирането той посочи "всички власти" и назова поименно двамата ресорни министри по темите, които Брюксел следи: вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов и бившия правосъден министър Маргарита Попова (която от две седмици е вицепрезидент, избрана от името на управляващата партия ГЕРБ).

Няма как Брюксел да каже нещо различно от това, което ние казваме, обобщи Бойко Борисов и обясни: "Не може вътрешният министър да каже, че има мафия в съдебната власт и ние да чакаме в доклада да пише, че съдебната власт ни е наред...Не може съдиите да излязат и да кажат, че три години е нормално да няма присъда арестуван с европейска заповед за арест престъпник... При тези приказки на министър Цветанов, че съдебната система е мафия, ако са верни, няма как да има добър доклад, така че какво очакваме от Брюксел? При тези неправителствени организации, които всеки ден пращат своите писания къде ли не в Европа, при говоренето на евродепутатите българи в Европейския парламент – нищо добро не може да ни очаква в тези доклади. Толкоз".

Попитан дали думите му означават, че не може да разчита на вицепремиера си и на ресорните министри по толкова важна тема като мониторинга на Еврокомисията, министър-председателят отговори: "Да, когато отиде човек в чужбина и приказва повече, отколкото трябва. А проблеми има във всички държави в съдебната система".

С остър тон Борисов добави, че Цветан Цветанов се справя чудесно с кризата около наводненията в Южна България, но трябва да направи "решителни, ама решителни стъпки да се успокои съдебната система". Допълни, че прокуратурата също трябва да положи повече усилия, както и съдебна власт.

По думите му "всяка една власт трябва да се стегне и да си свърши работата, а пререканията им по медиите не само не са продуктивни, но и вредят, тъй като в Брюксел си казвали "Охо, ами те самите не считат, че са готови". По този повод премиерът неколкократно повтори, че е настоял пред вицепремиера да прекрати публичните си пререкания със съдиите.

В изявление пред журналисти преди правителственото заседание премиерът посочи като отговорни за негативните оценки на Еврокомисията и представителите на опозицията, които имали заслуга за включването в доклада на оценка за провеждането на изборите през миналата есен - безпрецедентно за докладите на Брюксел за България до момента.

"Критиките по темата в доклада са изречени от българи. Какво да ви кажа?", подчерта Борисов и добави, че нищо добро не очаква страната, докато опозиционните лидери "от сутрин до вечер ходят там да оправдават своите неуспехи със загубата на изборите".

На въпрос какви ползи биха имали хора като Станишев от това, Борисов отвърна, че ползите им са само да се говори лошо за България, "защото те не се отъждествяват с държавната политика и че България е на всички нас".

Както в телевизионното си интервю, така и в последвалото изявление министър-председателят илюстрира тезата си с популярния анекдот, че при казана на българите в Ада нямало пазач, защото ако някой зе измъкнел нагоре, другите го връщали обратно в казана.

Източник dnevnik.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Ралица Тошкова в порно снимка

В общество от педали и вечни скандали се взриви и още един сексскандал, този път на невероятния модел  Ралица Тошкова , врътнала едно фелацио на предполагаемия късметлия Владо Арабаджиев, с когото се знае, че красавицата има отношения. Стана модерно да гледаме порно снимки и клипове на звезди, така че скоро време ще вземат да ни станат банални, но дотогава има още какво да се види. На всички бе любопитно да надникнат в дебрите на сексуалните възможности , които  адреналинката  Яна  показа пред цяла България или пък на други звезди, но определено тя бе в класацията топ десет зад позиция номер 1. Сега има и други кандидатки да си показват “дреболиите” като вече споменатата палавница Тошкова. Девойчето е имала много любовници като например футболиста Ники Михайлов и Александър Младенов, както и още една тайфа с известни пелейбои, така че кой е на знаменития фотос, не се знае, въпреки че за най-вероятен се смята  Арабаджиев . В крайна сметка може да заключим, че с възможност