Пропускане към основното съдържание

Официално: Жертвите на наводненията станаха осем

МВР вече официално потвърди, че осем души са загинали при наводненията в Хасковска област. Четирима са загиналите в с. Бисер, които са предимно възрастни хора.

Двама са били в завлечен от водите автомобил до с. Иваново и двама - в друга кола, отнесена от водата край с.Бориславци.

Ситуацията в Хасковска област остава тежка и критична, съобщи премиерът Бойко Борисов, който беше в най-засегнатото от селата – село Бисер, община Харманли.

Рано тази сутрин се скъса стената на язовир "Иваново" и водата заля околните села, като най-тежко пострада село Бисер.

Спасителните операции все още продължават. Около 60 души са евакуирани. Има разрушени къщи и са нанесени множество щети.

Премиерът изказа съболезнования към близките на загиналите хора и добави, че когато се уточни броят на жертвите, ще бъде обявен ден на траур.

Събират се данни за удавени животни. Подсигурени са вода, топли помещения и дрехи на всички бедстващи.

Борисов обясни, че хората са настанени в болницата в Харманли, в старчески домове и на други места.

Министерски съвет ще вземе решение да помогне на пострадалите при наводненията в Хасковска област, съобщи още премиерът. Социалното министерство вече обяви, че пострадалите в село Бисер ще получат по 325 лева помощ.

Премиерът беше придружаван от министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов и от министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Комисия, ръководена от вицепремиера Цветан Цветанов, ще остане в района, за да установи щетите, причинени от водната стихия.

Сега най-важното е да осигурим храна и подслон на хората, чиито жилища са най-силно пострадали от наводненията, отбеляза Борисов.

Той каза още, че в момента няма значение чий е бил язовир "Иваново” и кой го стопанисва – дали община, дали военни. Собствеността му се е прехвърляла, но с това ще се занимае прокуратурата.

Борисов каза, че ще се търсят начини всички язовири да преминат към "Напоителни системи”, за да може да се контролира дейността им и да не се позволяват неконтролируеми изпускания и бедствени ситуации.

Обстановката в региона продължава да бъде критична.

В района на Раднево - Любеново е отнесен насипът на жп линията и е преустановено всякакво движение на влакове.
Веднага след оттичане на водата екипи на Железопътна инфраструктура имат готовност да възстановят трасето.
12-те чуждестранни граждани от дерайлиралия рано тази сутрин международен влак за Истанбул са настанени в Хасково и им е осигурена храна и отопление.

14 румънски граждани, пътуващи за Букурещ, са извозени с автобус и са в района на Стара Загора. Уведомени са чуждестранните партньори и е спряна продажбата на билети по тази дестинация.

От ветеринарните власти са евакуирани около 960 животни от района на Любимец, Брягово, Лешниково и Бисер. Удавени са около 18 животни. При влошаване на обстановката са застрашени около 1400 животни от района на Динево, Стойково и Малево. Към района пътуват 4 екарисажни автомобила за извозване обезвреждане на умрелите животни.

Овладяна е ситуацията с яз. Орешец, като към момента се изпускат контролирано водни обеми. Започнал е да прелива яз.Камчия, област Бургас, с 11 куб.м. в сек.

Язовир „Ивайловград” продължава да прелива. От два дена водни маси от язовир “Студен кладенец” се изпускат контролирано през ВЕЦ. Язовир “Тракиец”, област Хасково, се изпуска контролирано през напоителните канали.

В област Бургас преливат яз. Ново Паничарево, яз Камчия, Дермен Дере, като от яз. Маджарите, Порой, Ахелой, Трояново, Барган, Детелина и Антимовски. Извършва се контролирано изпускане, без да има опасност от заливане на населени места.

В област Кърджали преливат 2 микроязовира – Конево и Висока поляна. В Крумовград преливат 4 микроязовира - Вранско, Гулия, Сливарка 1 и Сливарка 2. Баражната стена на язовир край с. Садовица е поддала, като водата е преляла в близкото дере.

Преливането на микроязовири 1 и 2 край с. Нановица е затворило пътя към туристическа хижа, в която няма посетители.

В област Кърджали пътят Конево-Бяла поляна е частично отнесен. В община Кирково е прекъснат частично достъпът до 5 населени места - махала Кос до с. Стоманци, мах.Караджовска до с. Дрангово, мах. Долна врана до с.Кран, мах. Малка първица до с. Шопци, с. Яковица.

В община Момчилград са затворени два моста – за селата Загорско и Седлари. В област Стара Загора в района на с. Гита има наводнени няколко къщи. Язовир Раднево прелива през двата си преливника.

В района на с.Медникарово-Обручище има наводнени около 100 къщи. В района на с. Коларово и с. Знаменосец има наводнени няколко къщи.

Като цяло почти всички язовири в централната и източната част на областта преливат. Създадена е временна организация на движението във връзка с невъзможността за пропускане на ТИР-ове през ГКПП Капитан Петко войвода с 5 поста.

Обявено е бедствие в община Гълъбово. На територията на цялата страна е създадена организация за непрекъснато наблюдение нивата на реките и водоемите.

Останалите значими язовири на територията на страната, стопанисвани от НЕК и Напоителни системи, имат около 30% свободен обем, като могат да поемат допълнителни количества водни маси.

Чрез МВнР с нота са уведомени гръцката и турската страна за опасност от високи води.

Продължава покачването на нивото на р. Марица, като при Свиленград е достигнато водно количество 1800 куб.м. в секунда.

Продължава да е затворен за леки автомобили пътят в района на ГКПП - Капитан Андреево поради залят пътен участък.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.