Пропускане към основното съдържание

Няма компромис за "Лукойл"!

Ако им бяхме дали 2 години срок, и те нямаше да им стигнат, коментира премиерът Бойко Борисов отнетия лиценз на рафинерията "Лукойл Нефтохим".
"Още преди месец предупредихме, че ще изпълним закона такъв, какъвто е, и очаквахме да видим поне желание за изпълнението му. Разчитаме на коректност от страна на рафинерията да изпълни своите ангажименти по закон", обясни той пред БНТ.
На въпрос може ли да бъде направен компромис, ако се определи план-график за поставяне на измервателните уреди в рафинерията при предстоящите преговори днес, премиерът отговори:
"Компромис няма, законът е спазен, лицензът е отнет. Ако ние коментираме в момента нещо, то е защото става въпрос за най-голямото българско предприятие. Явно в България, ако не се приложат в цялата си строгост и законът и не се поставят нещата редом, нещата се забравят", каза той.
"На мен ми омръзна да отговарям на въпроси и спекулации относно такива ли са цените, крие ли се нещо в тази рафинерия. Затова електрониката ще отговори на всички въпроси и ще бъдем наистина прозрачна и правова държава", допълни Борисов.
По темата за евентуална криза премиерът коментира:
"Криза на пазара на горива ще настъпи, ако и вие продължите да говорите, че би могло да настъпи криза, защото българинът вече е наплашен от криза. Много пъти сме казали, че пазарът е либерализиран, че до нас има рафинерии, че се надяваме, че и българската рафинерия ще направи всичко необходимо да се приведе в законовите срокове, да спази законите, да обжалва, съответно да иска нов лиценз и през това време да отремонтира и да направи това, което трябва".

Още по темата

След това тонът на Бойко Борисов омекна и той обясни, че ако бяха забелязани предприети действия от страна на Лукойл, е можело ситуацията да бъде друга.
"Ако те бяха сложили 12 уреда на най-важните си естакади и тръбопроводи, ние можеше да кажем – ок, да хванеш тръбите на входа и на изхода, а след това вътре в тръбите. Права е рафинерията, че те имат 10-12-20 производства и трябва на всяко едно – дали е газ, дали е бензин, дали е нафта, във всяко едно да сложат подобен измервателен уред. За тях можеше да изчакаме, но за големите тръбопроводи на входа и на изхода, на всички тези 12 на брой досега за една година можеше да ги отрежат и да сложат измервателните уреди".
Срокът за поставяне на броячи на входа и изхода на тръбопроводите на рафинерията беше 26 юли. Вчера лицензът на Лукойл Нефтохим беше отнет.
Оттогава текат преговори между финансовия министър Симеон Дянков и ръководството на "Лукойл".
Вчера бившият посланик на България в Русия Илиян Василев съобщи, че делегация на международната компания е пристигнала у нас, за да участва в разговорите.
Днес сутринта ще се проведе втора среща между двете страни, на която се очаква да се обсъди план-график на поставянето на измервателните уреди в рафинерията. 

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.