Пропускане към основното съдържание

Преглед на печатните новини за деня

Преглед на печата на 15 януари

"Битката на Борисов с тройната коалиция доведе само до едно мижаво обвинение"
"Битката на Борисов с тройната коалиция доведе само до едно мижаво обвинение", се посочва във водещото заглавие на "Сега". Три години след като премиерът връчи на прокуратурата документи за 148 договора, сключени от кабинета на тройната коалиция, без да бъдат обезпечени финансово, Софийската градска прокуратура е повдигнала обвинения само на един служител от МВР за неизгодна сделка.
Това е резултатът от масираната ревизия, която партия ГЕРБ предизвика на сделките на предишната власт, за да покаже на избирателите си какво тежко наследство е получила. Тогава Борисов се възмущаваше, че тройната коалиция е одобрявала сделки, знаейки, че няма достатъчно пари, и му ги е оставила той да ги плаща. "Ако ги признаем, ще вкараме държавата в огромен дефицит и ще трябва да се простим с идеята за влизане в еврозоната", твърдеше премиерът през 2010 г. Той тържествено сезира държавното обвинение с "престъпни" по думите му договори на обща стойност над 2.1 млрд. лв., които трябваше да пратят в затвора министри и други висши кадри на тройната коалиция, припомня изданието.

Бившият кмет на Сливен Йордан Лечков получи вчера две години ефективен затвор от Старозагорския окръжен съд, извежда под глава "Преса". Той бе признат за виновен, че нанесъл щета на община Сливен в размер на 571 783,43 лв. с неизгоден ремонт в кв. "Дружба", както и че е оказвал натиск на местния шеф на НАП-Сливен Петко Дюлгеров. Ще обжалвам присъдата, категоричен е Лечков. По думите му тя е "Смешна" и отрича да е заплашвал Дюлгеров.

Регионалният министър Лилияна Павлова спря строежа на бунгала край Иракли, анонсира "Стандарт". По-рано през деня тя нареди строителните инспектори спешно да проверят книжата и работата по ваканционното селище. Експертите установили разминаване в строителните документи - вместо 12 бунгала, плажен бар и басейн там в момента се вдигат 14 къщи и 3 склада.

"Конфликтът между "Булсатком" и Би Ти Ви е поредната конкретна война в навечерието на цифровизацията. Изглежда, че в случая тя е "Хубавата Елена", защото със сигурност ще има преразпределение на пазара. И то явно започва", коментира в интервю за "Труд" Георги Лозанов, председател на съвета за електронни медии. "Трябва да се вземе бързо решение от воюващите страни. Те трябва да намерят начин да се споразумеят", призовава Лозанов.

"Труд" цитира статистика, според която храните в световен мащаб са поевтинели през 2012 г. със 7 процента, докато у нас поскъпват с толкова. Статистиката представи Едуард Стойчев, шеф на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата."Стандарт" се включва по темата като допълва: 4,2 на сто е годишната инфлация за 2012 г. Точно такава е и лихвата по новите депозити в евро на гражданите със срок от 1 ден до 1 година. Лихвата по левовите депозити на хората е малко по-висока от инфлацията - 4,71 процента, сочат данните на БНБ. Но се оказва, че повишаването на цените изяжда евровите спестявания на гражданите и то още преди да се плати новият данък от 10 на сто върху лихвите.

"В началото на 90-те години нямаше никаква носталгия по Живков. Напротив, той беше силно мразен", припомня в интервю за "24 часа" историкът Искра Баева и допълва: "Добрият спомен за него дойде с обедняването на големи маси българи, което ги накара да си "спомнят" колко сигурни бяха доходите им при социализма и удобно да забравят колко недоволни бяха по онова време от дефицитите и от недостъпните западни стоки, да неговорим за политическите свободи." По думите на Баева носталгия по "онова време" ще има докато повечето българи не започнат да живеят много по-добре, "поне колкото в изпадналата в криза Гърция".

Български студенти започват набирането на средства, за да съдят за дискриминация правителството на Нейно величество британската кралица Елизабет Втора, анонсира под глава "Труд". Разпоредбите на Острова дискриминират българските и румънските студенти, като ограничават правото им да работят по 20 часа седмично с процедурни хватки. Българите са принудени да чакат между 6 и 9 месеца работните си разрешителни /жълта карта/, като през това време остават без паспорт или личната си карта. Студентите от други страни в ЕС нямат ограничение за работа."В края на януари и началото на февруари британските институции, които са поели ангажимент, включително и премиера Дейвид Камерън, ще направят преглед на прогреса в преодоляването на тази напълно неприемлива ситуация", заявява на вътрешна страница Константин Димитров, посланик на България в Лондон. "Ние искаме като минимум да се възстанови срокът за издаване на тези разрешителни, както е било преди около една-две години, а именно 3-4 месеца", посочва още Димитров. По думите му не се очаква бум от българи на Острова. "Това са спекулации, това преувеличение е с вътрешнополитическа цел, което е крайно неприемливо", смята посланикът.

24 май може да се стане двоен празник за учителите. Тогава се очаква ново повишение на техните заплати. Новината съобщава пред "Стандарт" просветният министър Сергей Игнатов. Всичко ще зависи от приходите, които ще постъпят в бюджета до април-май. "Ако се появят някакви допълнителни пари в държавата, част от тях ще отидат отново за образованието", обещава министърът. Преди дни България прие нова оперативна програма "Наука и образование. "Тя налага нова визия за развитието ни поне до 2030 година, в която едни от основните приоритети са науката и образованието. Заложена е схема от предучилищното, през училищното и висшето образование до развитието на научните центрове. Всички са като скачени съдове. След пет или десет години бих искал нашето предучилищно и училищно образование да са като във Финландия днес. А управлението на висшето образование да е като в САЩ. Това са най-добрите образци. До 2020 година е усвояването на парите, но резултатът ще дойде до 25-30-та година", разяснява още Игнатов. По думите му пропастта между учителите и университетските преподаватели трябва да изчезне. "Затова първо в закона ние създаваме условия средното образование да се доближи до висшето, университетите да акредитират курсове, младите преподаватели от вузовете да влизат в класните стаи, посочва още Игнатов.

Да няма оценка по физкултура, музика и изобразително изкуство, а тези предмети да се вземат само със "зачита се". За това ще се борят депутатите от ГЕРБ Йоана Кирова, Даниела Миткова и Диан Червенкондев, информира "24 часа". Промените в Закона за средното образование, в които те лобират да се запише такава поправка, влизат на първо четене в парламента тази седмица.

"2013 г. няма да бъде по-лека от 2012 г.", прогнозира в интервю за "Преса" Васил Велев, председател на управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал. "Икономическият растеж по различни прогнози ще е между 1,3 и 1,9 процента. Според нашата прогноза ръстът ще е под 1 процент", категоричен е Велев. В подкрепа на това твърдение експертът посочва два риска пред икономиката - външен и вътрешен. "В момента тенденцията в еврозоната е неблагоприятна, надеждите са, че тя ще бъде пречупена през второто полугодие. Ако това не стане, планираните ръстове няма да се случат и у нас, тъй като икономиката ни е твърде отворена и зависима от случващото се в Европа и света. Вътрешният риск е свързан с предстоящите избори. Винаги в година с избори имаме изкушения от повече популизъм, от не най-ефективно разходване на средства, което пък, за да се балансират сметките, е свързано със задържане на плащания към бизнеса", аргументира се Велев. Според неговата прогноза през 2013 г. няма да може да се пречупи и тенденцията за загуба на работни места.

Пълна проверка на сметките за парно разпореди кметът на София Йорданка Фандъкова на "Топлофикация - София", съобщава на първа страница "24 часа". Причината са високите сметки за топло през декември, които преди дни получиха столичани. Макар дружеството да предупреди, че те ще са с 21 процента по-високи спрямо декември 2011 г., масовото увеличение е по-голямо.

На първа страница "Капитал Daily" и "Дума" отразяват новината за провала на сделката за ВМЗ-Сопот. "Трудова бомба във ВМЗ. Приватизацията на сопотския завод се провали заради държавна подкрепа на раздутия щат", уточнява "Капитал Daily". ВМЗ остана без спасител, след като и единственият кандидат-купувач не внесе депозит в понеделник. Макар няколко пъти собственикът на "Емко" Емилиян Гебрев да беше декларирал пред премиер и министри, че има истински интерес към военния завод, сделка няма да има, посочва вестникът на вътрешна страница. Ипотекирани жилища и автомобили на работници от ВМЗ-Сопот са на път да бъдат взети от банките и разпродадени заради серия от неплатени вноски. За това алармира пред "Труд" Дмитър Атанасов, лидер на синдиката "Подкрепа" в завода.

Шуби за 397 лв. бройката, гащеризони за над 360 лв., обувки за 135 лв. и много други скъпоструващи стоки е купил столичният автотранспорт за служителите си в поделение "Земляне" за периода 2009-2011 г. Това сочат данни, които разпространи общинският съветник от БСП Георги Кадиев, отбелязва "Сега". Тези цени са доказателство за крупни финансови злоупотреби в дружеството, защото стоките на различните фирми, които са снабдявали автотранспорта, са с до 17 пъти разлика в цените, посочва съветникът. Завишените цени на закупуваните стоки са ощетили автотранспорта с над 460 хил. лв., или около 3/4 от всички изразходвани средства по перото за работно облекло.

"Ще браним розата докрай", е заглавието над интервю в "Телеграф" с Мария Габриел, евродепутат от ГЕРБ. В медийното пространство на Европа беше разпространена новината, че розовото масло и лавандулата ще бъдат обявени за алергенни от Научния комитет по безопасност на потребителите в Европейския съвет. "Сега е моментът да изпреварим събитията и да зададем въпроси към Европейската комисия /ЕК/ какво точно се случва. Защото факт е, че до този момент няма никаква официална информация по случая от ЕК, а само публикации в различни медии", изтъква Габриел. Според нея на този етап българските производители нямат повод за безпокойство, защото няма никакъв официален доклад

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.