Пропускане към основното съдържание

Избирът 80 делегати за патриаршеския избирателен събор на 24 февруари

15-те епархии у нас и в чужбина днес трябва да бъдат избрани 80 делегати за патриаршеския избирателен събор, който ще се състои на 24 февруари.

15-те епархии у нас и в чужбина днес трябва да бъдат избрани 80 делегати за патриаршеския избирателен събор, който ще се състои на 24 февруари.



В свое решение от 27 ноември 2012 г. Светият синод насрочи избирането на епархийските представители да се състои на 13 януари в цялата страна, както и в двете български задгранични епархии. Изборът на делегатите на патриаршеския събор се регламентира в устава на Българската православна църква, който е в сила от началото на 2009 г., каза за БТА богословът проф. Иван Желев.

Сега Българската православна църква има 15 епархии - от тях 13 са в страната, а две са в чужбина. В страната епархиите са Софийска, Варненска и Великопреславска, Великотърновска, Видинска, Врачанска, Доростолска, Ловчанска, Неврокопска, Плевенска, Пловдивска, Русенска, Сливенска и Старозагорска. Двете задгранични епархии са Американската, Канадска и Австралийска епархия, и Западно- и Средноевропейската епархия.

За делегати на патриаршеския събор днес с таен вот от всички епархии трябва да бъдат избрани по петима представители - по трима клирици и по двама миряни, а само от Софийската епархия делегатите ще са десет души, защото в нея се избира и патриарх и Софийски митрополит, обясни проф. Желев. Така тази неделя от всичките 15 епархии трябва да бъдат избрани 80 епархийски представители - делегати за патриаршеския събор, обобщи богословът.

Изборът на епархийските избиратели днес ще е по епархии в епархийските центрове и ще се ръководи от митрополитите. На 10 и 11 януари медии съобщиха, че членове на Софийския епархийски съвет не са приели списъка с представители на епархията за патриаршеския събор, предложен от наместник-председателя на Светия синод Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, тъй като сред включените в него били историкът Аксиния Джурова, писателят Антон Дончев, председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров.

Членове на Епархийския съвет настоявали също в списъка да бъдат включени и представители на всички осем духовни околии, които са към Софийската епархия.

На 11 януари в изявление от Софийската митрополия съобщиха, че същия ден, съгласно член 44 от устава на Българската православна църква - Българска патриаршия, е съставен списък на достоизбираемите за представители от Софийската епархия за патриаршеския избирателен църковен събор. В процеса на работата се проявиха разногласия, които набирайки своята острота, за съжаление, ясно показаха, че става дума за саботиране избора на новия български патриарх и Софийски митрополит, се посочваше в изявлението от митрополията. В него се казваше още, че този акт сам по себе си е недопустим за църковната дисциплина, каноничното съзнание и поведение на православния клирик и християнин.

В избора на български патриарх, според устава на БПЦ, по право в патриаршеския събор на 24 февруари ще участват и 14-те български митрополити, както и 19-те епископи, които също са архиереи, но са без епархии, обясни проф. Иван Желев. Право да участват в събора имат и по един представител на ставропигиалните манастири - Рилски, Бачковски и Троянски, представителите на двете духовни семинарии, и по един монах и по една монахиня от различните епархии, които се посочват от митрополитите, допълни проф. Желев. Той отбеляза обаче, че в някои епархии въобще няма монаси и монахини.

Най-много 148 може да са общо делегатите на патриаршеския избирателен събор, но на самия 24 февруари ще стане ясен точният им брой, посочи проф. Иван Желев.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.