Пропускане към основното съдържание

Природозащитници искат да бъде създаден Национален парк "Българско Черноморие"

Природозащитници искат да бъде създаден Национален парк "Българско Черноморие"

Организаторите на вчерашния протест срещу застрояването на плажа Иракли поискаха ГЕРБ да изпълни предизборните си обещанията за спиране на строежите по крайбрежието и увеличаване на защитените територии в България. 


Те са изготвили предложение за обявяването на Национален парк "Българско Черноморие", който да предпази от застрояване последните 10 диви плажа в страната. Това са плажовете "Света Ана", на север от с. Дуранкулак, Шабленски езера, Крапец, Камчийски пясъци - Шкорпиловци, Карадере, Иракли, Корал, Аркутино, Дюни и Маслен нос (брегът и плажовете между "Перла" и резерват "Ропотамо").


Коалицията от неправителствени организации "Да остане природа в България" и гражданската инициатива "Да спасим Иракли" настояват в парка да влязат тези плажове заедно с прилежащата им територия от 350 метра от линията на най-големия отлив от брега навътре в сушата, както и всички езера и влажни зони в близост до морския бряг.

Те са създали и подписка в подкрепа на предложението.

Един от организаторите на пресконференцията и протеста, Андрей Ралев от Сдружение за дивата природа "Балкани", напомни, че защитените зони, които трябва да бъдат включени в европейската мрежа "Натура 2000", са обявени само по Директивата за защита на птиците, но не и по Директивата за защита на местообитанията (двете директиви са правната основа за включване на територия в мрежата – бел. ред.).

Природозащитниците и еколозите се надяват, че ако бъде обявен такъв парк, последните незастроени плажове ще останат държавно-публична собственост и ще бъдат решени всички административни неясноти около определянето на дюни или принадлежността на плажа към една или друга община.

Петко Цветков от фондация "Биоразнообразие" напомни, че и сега има правни инструменти, които да гарантират опазването на Черноморието – законът за Черноморието и Законът за устройство на териториите. Според последния, каза Цветков, трябва да бъде изготвена Генерална схема за устройство на териториите, работата по която обаче още не е започнала.

"Предвиденото в сегашния закон за Черноморието всички дюни да бъдат включени в зона А, в момента се предлагат промени, според които дюните да попаднат в две зони - А и Б, което ще позволи те да попаднат в различна от публичната собственост."

Природозащитниците заявиха също, че са против промените в закона, които предвиждат общите, както и подробните устройствени планове да не подлежат на обжалване, наред със строителните разрешения издавани от общинските администрации.

"Трябва всеки граждани да може да обжалва, това е част от правото на всеки гражданин за достъп до правосъдие", каза Цветков.

Организаторите поискаха да бъдат прекратени всички сделки по стария закон за горите, а процедурите да бъдат открити, за да може обществеността да се информира своевременно за бъдещите проекти.

"Ние искаме България да се развива устойчиво, а хората да се ползват от природните блага, но не това да е за сметка на окупиране и унищожаване на природата", заявиха природозащитниците.

Надежда Максимова от гражданската инициатива "Да спасим Иракли" заяви: "Все още не е късно за Черноморието. Не става дума само за природата, става дума за законност и за бъдеще." Тя похвали реакцията на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, което след проверка, назначена от министър Лиляна Павлова, е открило, че броят на изгражданите ваканционни къщи и съоръжения (басейни, заведения, складове) е по-голям, отколкото е разрешено в оценката за въздействие върху околната среда, и е спряло временно строежа. При проверката не са били представени сключени договори за предаване на отпадъците на оторизирани за това лица, което също е основание за спиране на строежа.

"Няма да им благодаря, все пак това им е работата, но уважавам бързата и професионална реакция на Министерството на регионалното развитие благоустройството."

Природозащитниците коментираха още и протестите в Банско за разширяване на ски зоната в Пирин. Според тях те са организирани на принципа на манифестациите и хората са протестирали по принуда, а голяма част от гражданите на Банско са против монопола на фирмата "Юлен" АД в района.

"Абсолютна манипулация е, че ако не се разширят пистите, районът ще западне. Районът има достатъчно природни богатства", каза Борислав Сандов от партия "Зелените".

Източник dnevnik.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.