Пропускане към основното съдържание

Йотова: „ГЕРБ са експерти в технологията на измамата"

Управляващите продавали държавата, за да си купят изборите

Йотова обясни днес,че ГЕРБ продават държавата на безценица, за да си купят предстоящите избори
За оставката на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов заради скандала с продадените дюни край Несебър призова евродепутатът от БСП Илияна Йотова.


В края на миналата година еколози алармираха, че се строи върху терен от 29 декара с редки сиви дюни. Скандалът се разрасна, когато се оказа, че теренът е продаден на безценица от земеделското министерство, а впоследствие препродаден за няколко пъти по-висока цена.

След намесата на премиера строежът беше спрян, а три министерства подготвиха законодателни промени за цялостна забрана на строителството върху дюни и защитени територии. Управляващи и опозиция пък започнаха да си прехвърлят горещия картоф, затова кой е виновен за случая.

Йотова обясни днес,че ГЕРБ продават държавата на безценица, за да си купят предстоящите избори. „Имаме информация от наши структури по места, че голяма част от тези пари се отчисляват, за да се финансира касата на ГЕРБ за предстоящите избори”, изтъкна евродепутатът.

Според Йотова Бойко Борисов дължи обяснение за този грабеж като за последно, при положение че държавата е ощетена с милиони, а в далаверата вече публично са замесени кръгове около ГЕРБ. „Очевидно премиерът толерира популацията на калинки в администрацията, като целта е да се облагодетелстват близките до ГЕРБ за сметка на останалите хора и на държавата”, коментира Йотова.

Левицата не за първи път обвинява мнозинството, че зад сделката в Несебър се крият икономически интереси на партията на Бойко Борисов и приближени до нея. БСП нарече аферата “Дюнигейт“ “корупция по високите етажи на властта“. Малко след скандала изплува името на бизнесмена Тодор Бояджиев, на когото вътрешният министър Цветан Цветанов е кумец.

Йотова остро разкритикува за пореден път и реакцията на Мирослав Найденов, който по нейни думи се е опитал да избяга от отговорност, оставяйки оправданията на заместниците си. Йотова се възмути от стремежа на министъра в края на годината, около коледните празници, да прокара една апетитна сделка за доста пари.

Според нея скандалът е показателен за схемите на облагодетелстване, които управляващите са създали.

„ГЕРБ са експерти в технологията на измамата”, каза още Йотова и подчерта, че домогването им до властта минава през провала на България. Тя напомни, че неслучайно в анализа си агенция Ройтерс посочва неуспеха в борбата с корупцията като основен проблем за ГЕРБ.

„Корупцията и кризата в съдебната система очевидно ще предизвикат междинен доклад на ЕК”, не скри опасенията си Илияна Йотова.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.