Пропускане към основното съдържание

6 бона дълг за всяко BG семейство заради "Белене"

Крайният потребител ще покрива загубата, смятат експерти

Всяко българско семейство ще бъде натоварено с не по-малко от 6 000 лева дълг, за да се вземе кредит от държавата за строежа на АЕЦ "Белене"
Всяко българско семейство ще бъде натоварено с не по-малко от 6 000 лева дълг, за да се вземе кредит от държавата за строежа на АЕЦ "Белене". Това заяви в Шумен Димитър Бъчваров, член на Инициативният комитет "НЕ на измамата "Белене".


На пресконференцията присъства и заместник-председателят на Народното събрание и заместник-председател на ДСБ Екатерина Михайлова.

По думите на Бъчваров в България, според националната статистика, има малко под три милиона семейства, а реализацията на проекта АЕЦ "Белене" ще струва 11 милиарда евро.

"Ако разделим едното на другото, излиза, че на семейство средно в България ще се паднат не по-малко от 6 000 лева дълг, с който ще бъде натоварено всяко едно домакинство, за да се вземе кредит от страната ни, за да се построи тази централа", посочи Бъчваров.

Според него аргументът на хората, защитаващи тезата, че трябва да се строи атомна централа, е, че България ще вземе половината от тази сума, а другата половина някой външен инвеститор ще вложи.

Според Бъчваров този инвеститор също трябва да си върне вложението и това няма как да стане освен през цената на електроенергията.

Тъй като международната цена в момента е много ниска, дори по-ниска от най-евтината ядрена централа на Балканския полуостров - "Козлодуй", то излиза, че в крайна сметка загубата ще трябва да я поеме българското население, крайният потребител и фирмите в страната, каза още Бъчваров, цитиран от БТА.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.