Пропускане към основното съдържание

Гонят от училище за 2 месеца отсъствия без причина

Ако ученик отсъства 2 месеца от училище, без да има уважителна причина, той ще бъде отписан. Това предвижда законопроектът за училищно и предучилищно образование, съобщава „Монитор” .

Мярката се въвежда, за да се спре порочната практика, при която децата отсъстват с месеци от класните стои и никой не се интересува какво се случва с тях. В момента, в който ученикът натрупа 2 месеца отсъствия от часовете, той ще бъде отписан от школото, в което учи и директорите ще спрат да получават пари за неговата издръжка.

„Така ще мотивираме учителите да се интересуват от това какво се случва с децата, които не посещават училище, за да не се стига до отписване”, обясни Мария Петкова от просветното ведомство. Промяната цели да намали максимално броя на учениците, които изпадат от образователната система.

„С децата, които често бягат от час, ще работят екипи от специалисти, за да върнат интереса на детето към учебния процес”, припомни Асен Александров, съветник на образователния министър. В този екип ще участват учители, психолози, педагогически съветници. Заедно с родителите те ще нищят какъв проблем мъчи хлапетата, които имат навика да кръшкат от час.

В момента много от директорите опрощават отсъствията на бегачите от клас и не ги изключват,

за да крепят школския бюджет, който се събира от издръжката на децата, които се водят записани в училището. „Има ученици, които посещават училище по два пъти за цял срок”, призна Роман Стефанов, директор на столичното 13-о ОУ.

За да засилят присъствието на децата в час, училища започват да глобяват майките и татковци, които не водят детето си на училище, със суми от 20 до 100 лева. Според новия просветен закон санкциите за отсъствия от час ще са между 50 и 150 лв. В случай че детето им продължи да отсъства, въпреки първоначалната глоба се предвижда следваща санкция, която стига до 500 лв.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.