Пропускане към основното съдържание

САЩ хвалят правителството за наркотрафика, критикуват съда

Правителството на България продължава да постига значителни резултати в борбата с трафика на наркотици, но корупцията и съдебната система продължават да са проблем.


Това се посочва в годишния доклад на американския Държавен департамент за стратегията за борба с трафика на наркотици и с прането на пари и други финансови престъпления, където страната ни е спомената в първия раздел, посветен на трафика на наркотици.

В частта за България се припомня, че тя е транзитна страна за трафика на хероин, както и маловажен производител на синтетични наркотици. Географското положение на България на Балканите я поставя на кръстопътя за доставки на хероин и това прави страната уязвима на международни организации за трафик на наркотици, внасящи дрога в ЕС.

Посочва се, че пристанищата на България на Черно море продължават да бъдат "експлоатирани" от наркотрафиканти, за да внасят кокаин от Южна Америка до Европа и хероин - от Турция и Иран за Европа.

В България организираните престъпни групи са добре финансирани и загнездени в обществото, се подчертава в документа.

Правителството на България продължава да постига значителни резултати в борбата с трафика на наркотици, а българското законодателство активно допринася за международните разследвания в тази насока, приключващи с конфискуване на значителни количества наркотици както в България, така и в региона, пише в документа.

Като институционален напредък в борбата с трафика на наркотици се посочва решението на парламента от юни да се делегира на правителството властта да променя списъка на контролираните субстанции. Това повишава значително способността на правителството да се бори ефективно с нарастващото присъствие на дизайнерска дрога.

През 2011 г. в списъка правителството добави 40 субстанции. Положителен напредък е и учреденият от парламента специализиран съд, в който се гледат дела, свързани с организираната престъпност, в това число и наркотиците, пише в доклада. В него се изразява надежда, че съдът ще се превърне в ефективно средство за преодоляване на административните проблеми, които възпрепятстват преследването и наказването на видни наркотрафиканти.

В доклада се отбелязва липсата на ефективно законодателство за конфискация на имущество и авоари, което затруднява действията на правителството в борбата с организираната престъпност и разпространителите на наркотици.

В доклада се подчертава, че корупцията си остава сериозен проблем в полицията, митниците и съдебната система.

Въпреки реформите, съдебната система постоянно е оценявана ниско в допитванията до общественото мнение. Сложните юридически процедури и вратичките в закона водят до прекомерни закъснения, които правят трудно ефективното водене на знакови дела, свързани с организираната престъпност и корупцията, пише в документа.

Често пъти, когато чиновник е уличен в корупция, той или е преназначен или е подложен на натиск да напусне, вместо да бъде уволнен или съден, се казва още в частта на доклада за България.

В документа се цитират успешни операции, при които са били конфискувани големи количества наркотици и разбити нарколаборатории, посочва БТА.


Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.