Пропускане към основното съдържание

Държавните служители с бонуси по нова схема

Държавните служители вече няма да получават допълнително материално стимулиране в досегашния му вид.



Бонусите вече ще бъдат до 30% от основната им заплата, решиха депутатите, като приеха на първо четене промените в Закона за държавния служител.

83 депутати подкрепиха измененията, 18 бяха против, а други 18 се въздържаха.

Законопроектът беше подкрепен от народните представители от управляващото мнозинство, от левицата се обявиха против, а от Синята коалиция и ДПС гласуваха с „въздържал се”.

С него се въвежда нов модел на заплащане чрез ясни правила за формирането и увеличението на работната заплата, а възнагражденията ще се обвържат с постигнатите резултати.

С промените се премахва допълнителното материално стимулиране от приходи от административни такси и глоби.

Предвижда се обаче възможност за допълнително възнаграждение с постоянен характер за привличане и задържане на служители за изпълнение на длъжности с особено важно значение за администрацията, както и допълнително възнаграждение с непостоянен характер за изключителни постижения.

Законопроектът беше внесен в парламента от правителството още през ноември миналата година, но влиза в пленарна зала сега след развихрилия се скандал с тлъстите бонуси в администрацията.

"Допълнително възнаграждение за изключителни постижения - кой ги определя, на каква база по каква методика или може би защото имам силикон, руса коса и дълги крака, аз ще имам изключителни постижения", запита депутатката от левицата Емилия Масларова.

"Логиката на Закона за държавния служител е да имаме държавна администрация, която да работи спокойно. С този законопроект вие поставяте под политическа, партийна зависимост държавните служители. Държавният служител трябва да е спокоен, на база това и това - да получи толкова", каза тя.

"С нормативен акт на МС ще се раздават едни бонуси, непостоянни, и по този начин ще държите едни послушковци в държавната администрация", посочи Масларова.

Депутатите от ДПС също изразиха притеснения, че оценките, които ще бъдат правени на служителите на всеки 3 месеца, ще бъдат прекалено субективни и ще зависят от прекия началник.

"Също толкова субективно ще бъде и допълнителното материално стимулиране", смята депутатът Хасан Адемов.

С промените отпада и допълнителното възнаграждение за прослужено време, което ще влезе в основната месечна заплата. Срещу тази промяна скочиха от левицата по време на дискусията преди гласуването.

Финансовият министър Симеон Дянков обаче коментира, че само 4 държави в ЕС, сред които и България, имат такъв клас и всички те са бивши социалистически страни.

"Това не е нещо европейско, а е остатък от социализма и трябва да помислим дали искаме да се връщаме назад или да вървим към Европа, Ако искаме да вървим към Европа, това е пътят", категоричен бе Дянков.

„Какво правим ние с премахването на ДМС за прослужено време? Ние премахваме несправедлиостта за една и съща длъжност да се получава различно заплащане и то не въз основа на това какво е показал съответният служител като резултати, а въз основа на престоя в една администрация“, разясни и Искра Фидосова от ГЕРБ.

От ДПС обясниха, че няма да подкрепят промените в Закона за държавния служител, защото няма да решат въпроса с бонусите.

От партията на Ахмед Доган се обявиха против законопроекта, защото в него не били включени силовите ведомства и политическите кабинети.

Подготвя се закон за висшите държавни длъжности, с който ще се регламентира заплащането на висшите държавни служители - министри, заместник-министри, членове на политически кабинети, отговори му вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков по време на дискусията.

"Aргументът, че се подготвя нов закон, който да уреди проблема с политическите кабинети и нов класификатор на длъжностите в силовите ведомства, не е състоятелен, защото това е можело да бъде направено и досега", каза на свой ред Адемов.

Дянков изрази готовност да се включат и други ведомства в приложното поле на закона и призова ДПС да направят такива предложения между първо и второ четене.

Той се съгласи и с искането да се изключат всички възможни вратички в закона и да няма никакви изключения.

"Този закон не обхваща политическите кабинети, защото те не са държавни служители", подчерта финансовият министър.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.