Пропускане към основното съдържание

Премиерът е доста стиснат! Затова без бонуси

Като министър на финансите за миналата година не съм получил бонуси. Министрите нямат право на бонуси. Това каза пред Нова телевизия вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

„А и премиерът е доста стиснат, така че ...“, допълни с усмивка той.

Финансовият министър допълни още, че продължава събирането на информация за връщането на бонуси от висши държавници и утре сутрин ще докладва на премиера каква сума е събрана в специално разкритата сметка в БНБ.

Вчера премиерът Бойко Борисов удължи срока за връщане на допълнителните пари до сряда.

„Ако някой началник на кабинет не се е изплатил, тогава Цветанов като политическа фигура докладва и взема мерки за отстраняване на съответния човек“, допълни Дянков.

По думите му, откакто ГЕРБ са на власт, много малко зам.-министри и министри са вземали бонуси - около 10 души. Никой министър не е получил бонус, защото премиерът трябвало да подпише за бонуса.

"Както казах, той е доста стиснат. За участие в комисии, във фондове, могат да се получават бонуси. Например министър Трайков е получавал бонуси през 2009 г. и 2010 г. и ги е дал. Сергей Игнатов е получил не бонус, а допълнителни пари, върнати са. Свилен Нейков е получил малка сума и я е върнал. Цветанов не е получавал бонуси, здравният министър също не е получавал", отчете Симеон Дянков.

„В началото на мандата премиерът ясно каза, че през този мандат, понеже влизаме в криза, всички трябва да работим и да сме солидарни с хората, ние няма да получаваме пари. Ние забранихме именно зам.-министри и шефове на политически кабинети да получават от бордове. Защото в миналото в "Булгартабак" и др. са получавали десетки и стотици хиляди лева в периода на предишното управление, това ние го забранихме", подчерта още финансовият министър.

Той припомни, че в момента има 52 закона, с които има възможност да се дават бонуси. Съществувала възможност да се получават от участие във фондове, концесионни комисии. „Но със закона, който ние готвим, ще го забраним. Искаме да съберем всичко в един закон, който да отмени това. Хората, които заслужават, наистина трябва да получават повече пари, но това трябва да е прозрачно“, подчерта вицепремиерът.

По отношение на твърденията на бившия финансов министър Пламен Орешарски, че се топи фискалният резерв, Дянков беше категоричен, че към днешна дата той е дори по-голям от завещания от предишното управление.

Той предвижда до края на мандата на ГЕРБ „малко да падне и ДДС".

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.