Пропускане към основното съдържание

Полемика във Франция: с трамваи експулсират BG роми

Експулсирането на роми от незаконен лагер във Франция, в което бяха впрегнати и трамваи, породи възмущение сред френското общество, пише френският в. "Монд".
Драмата се разиграла рано сутринта в сряда в катун близо до болница в град Сен Дени, северно от Париж.
Полицията и специални части принудили 150-те обитатели на лагера, предимно български и румънски роми да го напуснат. Те им дали два часа да съберат багажа си съгласно заповед на съд в Бобини.
После под полицейска охрана ромите били отведени до близката спирка на трамвайна линия №1 и натоварени на групи от по пет или десет роми в трамвайните мотриси.
Така в мотрисите ромите се озовавали заедно с багажа си, колелата и количките си за изумление и неудобство на останалите пътници.
Два часа по-късно ватманите подали сигнал в централното управление на парижката компания за градски транспорт за случващото се в мотрисите. Тогава от компанията и полицията взели съвместно решение да се наеме цяла трамвайна мотриса, с която ромите да бъдат извозени по посока градовете Шел и Турнан. Мотрисата се движила 40 минути, натъпкана с роми и охраняващи ги полицаи. Около трамвая се движел ескорт от девет полицейски коли.
Описания надълго и нашироко инцидент от френските медии породи възмущението на политици и правозащитни организации.
Организацията "Лекари по света" настоя за подробности къде са били откарани ромите и дали те са се върнали после в Сен Дени.
Според някои представители инцидентът пораждал паралел с влаковите конвой по време на Втората световна война, с които евреите били пращани в нацистки концентрационни лагери.
Главният секретар на партията на Зелените Сесил Дюфло разкритикува полицията заради операцията и каза, че това е повод за срам.
Засега френският министър на вътрешните работи Клод Геан твърди, че не е запознат с инцидента.
Миналата година разтурянето на катуните и връщането на ромите по родните им страни породи напрежение в отношенията на Париж с Европейската комисия, припомня в. "Монд".

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.