Пропускане към основното съдържание

Данъци и осигуровки подяждат бюджета на домакинствата

Разходите на домакинствата за плащане на данъци и осигуровки през периода април - юни на 2011 г. са се увеличили почти два пъти спрямо същия период на миналата година. Макар и с по-малко са нараснали и средствата за здравеопазване, храна, дрехи, обувки и плащане на сметки за дома.

Доходите също са се увеличили, но с по-слабо темпо от разходите. Това показва изследването на Националния статистически институт (НСИ) на домакинските бюджети.

През пролетта на тази година всяко домакинство е платило средно по 115 лв. данъци, което е с 51 лв. повече спрямо същия период на миналата година. Разходите за осигуровки са набъбнали до 135 лв. Основните причини за ръста са увеличението на местните данъци, повишаването на вноската за пенсия и на осигурителните прагове през тази година.

Общият доход средно на човек през второто тримесечие е бил 940 лв., или по 313 лв. на месец. Сумата е с 3.8% повече спрямо година по-рано. От данните на НСИ обаче се вижда, че за периода юни 2010 г. - юни 2011 г. инфлацията е била 4.8%. Това означава, че реално покупателната способност на семействата е намаляла.

Продължава тенденцията заплатите и пенсиите да формират над 80% от постъпленията в семейния портфейл. Леко са се увеличили и приходите от обезщетенията за безработица, детски добавки и други социални помощи. Намалели са парите от продажба на имущество, изтеглени кредити и спестявания.

Традиционно над половината от разходите на домакинствата са за храна и безалкохолно и плащане на сметки за дома. За това перо общо през април, май и юни всяко семейство е похарчило средно по 1055 лв. Потреблението на храни почти не се е променило. Семействата са намалили незначително хляба, месото, млякото, плодовете, зеленчуците, картофите, сиренето.

Разходите за цигари и алкохол са останали на същото ниво като през миналата година. Минимално са се увеличили и парите, които хората отделят за нови дрехи и обувки. През периода април - юни всеки е харчил средно по 9 лв. на месец за обновяването на гардероба си. Минималната сума показва, че хората купуват най-евтините дрехи или масово пазаруват от магазини за втора употреба.

Намалели са и без това нищожните разходи за обзавеждане и поддръжка на дома. Сумата, отделяна за това перо, е паднала до 53 лв. Това означава, че хората купуват мебели само когато вече не могат да използват старите.
Източник dnevnik.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.