Пропускане към основното съдържание

България ще оказва подкрепа на новата власт в Либия

България може да окаже подкрепа, като осигури изпращането на медицински екипи или чрез приемане на ранени и болни либийски граждани за лечение в страната ни, както и с обучение на новите либийски полицейски сили.
Това стана ясно след участието на премиера Бойко Борисов в Международна конференция в подкрепа на нова Либия, която се проведе в Елисейския дворец в Париж. Форумът премина под председателството на президента Никола Саркози и министър-председателя на Обединено кралство Великобритания Дейвид Камерън, съобщиха от правителствената информационна служба.
Българската държава е готова да продължи да оказва помощ и съдействие за защита на цивилното население, като подобряването на хуманитарната ситуация и стабилизирането на страната трябва да се случат при спазване и защита на човешките права.
По време на обсъжданията държавните и правителствени ръководители и представители на международните организации дискутираха действията и помощта за Либия на Международната общност в последните шест месеца.
Признаването на Преходния национален съвет за единствения легитимен представител на либийската държава, отблокирането на авоарите на Либия, изграждането на нови национални институции и законодателство, бяха сред основните теми на форума. Делегатите изразиха готовността си за съдействие и сътрудничество в предстоящите процеси.

Конференция на приятелите на Либия бе открита в присъствието на около 60 делегации. Целта на форума е да задвижи демократичния преход и възстановяването на Либия.
Конференцията се откри малко след като Муамар Кадафи призова поддръжниците си да продължат съпротивата и заяви, че имало разногласия между бунтовниците и НАТО, според откъси от аудиопослание, излъчени от сирийска телевизия.

12 държавни глави, 17 премиери и около 20 министри, както и представители на 8 международни организации участват в тази конференция. Участват и председателят на либийския Преходен национален съвет Мустафа Абдул Джалил и заместникът му Махмуд Джибрил.

Поканата за участие приеха не само страните от контактната група, които подкрепиха започналата преди 6 месеца военна намеса срещу режима на Кадафи, но и редица страни, които бяха против нея, като Русия, Китай, Индия и Германия, която е представена от канцлера Ангела Меркел.
Поканата отхвърлиха само три страни – Южна Африка, Саудитска Арабия и Нигерия.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.