Пропускане към основното съдържание

Кунева "алармира" за ерозия на властта

Ако сме сигурни, че този съд е независим, тогава не би трябвало да се притесняваме от решението му. Така кандидатът за президент Меглена Кунева коментира решението на Софийски Административен съд, с което се спря предварителното изпълнение на решенията на шефа на Агенция „Митници", с които е отнет лицензът на „Лукойл Нефтохим Бургас" АД.
Кунева обаче подчерта, че важна е ролята на съда и това как всяка част от изпълнителната власт преминава през него. Тя изтъкна, че Административния съд има и друга функция -правителството, когато се съмнява, че една или друга мярка може да бъде отхвърлена, може предварително да поиска консултации и да види какви биха могли да бъдат тълкуванията на едно такова решение.
Всичко, което се прави в момента е един театър. Добрата част в лицето на правителството казва: Не, ще спазваме закона, а в същото време един съд, чиито председател беше избран от същото това мнозинство, казва: Няма нищо, всичко е наред, добави Кунева.
Според нея до този момент властите са допуснали серия от грешки. „През март, когато имаше сериозен скок в цената на бензина, никой не чу гласа на потребителите. Тогава ни заляха лавини от обяснения, че видиш ли „Лукойл" е най-големият данъкоплатец", продължи Кунева, остават отворени въпросите за монополното положение на пазара на горивата, относно цените на горивата, както и дългосрочната политика, за да не сме зависими от един вносител.
Общото усещане е обаче, че нещо се е случило зад гърба ни, категорична бе тя и добави: „Оказва се, че едно решение - справедливо, се отменя. Това е много лошо, защото показваерозия в законността и ерозия на управлението."
Кунева критикува управляващите и за това, че когато са видели, че най-големият доставчик и монополист не изпълнява своите ангажименти, не са ги предупредили - един, два пъти и чак тогава следва отнемане на лиценза. „Ако обаче е имало подобно предупреждение защо ние гражданите не знаем за него?",запита тя.
Освен това Кунева подчерта, че никак не харесва, когато някой член остава изолиран от правителството: „Сега това се случва с Ваньо Танов, преди се случи с Маргарита Попова. Не може това решение да не е обсъдено в кабинета. Не е добър сигнал, че управляващите се разделят на два лагера."
В заключение тя изтъкна, че икономически и политически интерес на България не е да бъде зависима от монополисти. „Не мисля и че една политика, за която има съмнение за шантаж, трябва да бъде толерирана", заяви Кунева.

Източник news.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.