Пропускане към основното съдържание

Няма разнобой в кабинета заради Лукойл, отсече Трайков

Ако един самолет не излети заради липсата на гориво, за това виновникът ще бъде „Лукойл Авиейшън” – компанията, която трябва да доставя керосин на летищата. Това заяви  пред bTV министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков.

Той успокои, че за момента такава хипотеза не съществува.

По думите му в цялата криза отговорност трябва да се търси от хора, свързани с корпорации, а не с правителството.  „Може би тези, които сключиха договора или не успяха да наложат спазването на закона”, добави той.

"Правителството е тук, за да съблюдава спазването на правилата. Въпреки че отговорността не е наша, свидетели сте, че направихме всичко възможно, за да е сигурно, че има керосин от държавния резерв.

На практика помагаме на "Лукойл авиейшън". Тя е отделна компания, те имат изключителен договор с всички летища. Така че летищата имат пълно основание да си търсят правата от тях", подчерта Трайков и добави, че днес работната група има среща, за да обсъди ситуацията с горивата.

Той отбеляза, че в кабинета няма разногласия по въпроса и той не чувства личен дискомфорт. За спазването на закона отговарят митниците, които се отчитат пред финансовия министър, а той от своя страна пред премиера. Всички останали министри са ангажирани със своите ресори да наблюдават развитието на нещата, обясни той.

„Представяте си ли премиерът да каже нещо и някой министър да не се съгласи. Всеки има ресор, с който да се справя. Разнобой няма. Правителството трябва да покрие цялото общество и всеки от нас трябва да взима съответните решения. Когато някой от състава на кабинета вземе решение, ние имаме за задача да направим така, че това решение да се приеме”, заяви икономист номер едно.

Повод за коментара стана информацията от в. „Труд“, че МВР шефът Цветан Цветанов на правителствено заседание в отсъствието на Симеон Дянков разпалено е заявил, че „тия акции трябва да се обсъждат предварително“ и че целият шум трябва да приключи възможно най-бързо.

Според Трайков при наличието на пазарна икономика в страната не би следвало отсъствието на един доставчик да се отрази на целия пазар.

Министърът коментира, че именно това е тестът, споменат от премиера, дали се спазва законът и дали пазарът в България е свободен.

„И аз, наистина, мечтая за времето, когато новина ще бъде, ако някой не е спазил закона, а не ако някой е принуден да спази закона“, коментира още Трайков.

Аз почти нямам минуси, каза той в отговор на въпрос дали играе карти и дали няма да бъде бушон в отношенията между премиера Бойко Борисов и шефа на “Лукойл” Валентин Златев.

Още по темата

По темата с иска на „Атомстройекспорт” заради проекта „Белене“ Трайков обясни, че на среща миналата седмица въпросът е бил поставен.

 „Смятам, че ни разбраха много добре. Те имат срок през тази седмица да кажат как смятат да продължават. В случая е по-добре двете страни да си получат сумите, вместо да се вадят милиони за юридически хонорари”, категоричен е министърът.
По думите му и руската страна е наясно, че това не е конструктивният начин нещо да се случи. „Ако няма арбитражни искове, проектът ще върви по-гладко, отколкото, ако има. Ние сме готови да защитим интересите си по един или друг начин”, отсече Трайков. 

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.