Пропускане към основното съдържание

Кабинетът дава пенсии за заслуги на Валя Балканска и Велко Кънев

Министерският съвет предлага на парламента да отпусне пенсия за особени заслуги към държавата и нацията на народната певица Валя Балканска и на актьора Велко Кънев. Предложението е пенсиите да са в размер на 700 лв., съобщиха от кабинета.
Валя Балканска е родена на 8 януари 1942 г. в с. Арда, Смолянско. Започва кариерата си през 1960 г. като солистка в Държавния ансамбъл за народни песни и танци "Родопа" – Смолян.
Певицата изпълнява над 300 песни, с които освен България покорява и най-големите световни сцени.
Най-известното изпълнение на Валя Балканска е "Излел е Делю хайдутин". Неин запис е включен в Златната плоча, изпратена в Космоса.
Валя Балканска е носител на приза "Златен феномен" за популяризиране на българския фолклор по целия свят и за нейната родолюбива позиция.
Велко Кънев е роден на 31 юли 1948 г. в Елхово. След като завършва ВИТИЗ, играе на сцената на ДТ-Сливен и три сезона в ДСТ "Алеко Константинов".
От 1978 г. е в трупата на Народния театър "Иван Вазов". Сред известните му театрални роли са Силва в "По-големия син", Маркизът в "Мирандолина", Матей Нищото в "Опит за летене", Чушкаров в "Двубой", Сганарел в "Дон Жуан", Анастасий в "Сън", Кралят в "Образ и подобие", Остап Бендер във "Великият комбинатор".
В киното става известен с ролите си в "Да обичаш на инат", "Маневри на петия етаж", "Само ти, сърце", "Време разделно", "Зелените поля", "Стената", "Испанска муха", "Онова нещо" и др.
Отделно от театъра и киното, където за повече от 30 г. професионален път Велко Кънев е направил над 40 роли, са изявите му и на малкия екран. Заедно с Георги Мамалев и Павел Попандов създават и групата НЛО.
Преди дни стана ясно, че правителството отказва да отпусне пенсия за заслуги на българската прима Лили Иванова. Причината е, че тя дължи на държавата огромни данъци.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.