Пропускане към основното съдържание

Най-скъпите градове в света са Осло, Цюрих и Женева

Ако смятате, че Лондон или Ню Йорк са сред най-скъпите градове в света, продължавайте да гадаете и си пригответе чековата книжка на тръгване към някой от градовете в челото на тази класация, се посочва в материал на CNBC.

Осло, Цюрих и Женева оглавяват списъка на най-скъпите градове в света според последното проучване на UBS Wealth Management.

Икономистите от швейцарската банка сравняват цените и приходите в 73 града в света в кошница от 122 стоки и услуги.

Най-високо класираните градове са следвани от напълно сравними с тях прочути ценови дестинации – Копенхаген, Стокхолм, Токио и Сидни. Лондон липсва сред първите 15, след като през миналата година бе на 10-то място.

На дъното са Делхи, Манила и Мумбай.

Цюрих, Осло и Сидни са традиционни претенденти за титлата като най-скъпи градове както за  туристите, така и за жителите си.

Цените нараснаха и заради мащабното повишаване на стойността на валутите в тези държави. От 2009 г. американският долар е загубил 25% спрямо швейцарския франк и около 40% спрямо австралийския долар.
Нарасналите приходи в Швейцария и Австралия могат да защитят местните жители от увеличението на цените, но туристите понасят последиците. Както подчертават от UBS, “американските туристи в Сидни, Цюрих и други дестинации ... могат да видят, че банкнотите им вече не са това, което би трябвало да бъдат“.

Обратното е в сила за градовете в държави, чиито валути са се обезценили. Например американските градове в изследването регистрират по-ниски ценови нива от предходните години благодарение до голяма степен на обезценяването на долара.

Ню Йорк пада до 14-о място в класацията, след като се изключат наемите на имоти.
Има и утеха, най-малко за главите на семейства в Цюрих и Сидни. Изследването сочи, че работещите в Цюрих, Сидни и Люксембург се радват на най-висока покупателна способност на базата на почасовото заплащане. В това отношение на дъното са Манила, Найроби и Джакарта.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.