Пропускане към основното съдържание

3,5 г. на пост и молитва и се шириш в 65 кв.м

Жилищата на българския пазар на имоти стават все по-достъпни, сочи анализ на МКБ Юнионбанк.
Коефициентът за достъпност, с който се измерва времето, необходимо да се закупи един имот с получаваните доходи, е паднал до най-ниската си стойност – 3,5 години при 6,9 по време на бума през 2007 г.
С други думи, ако домакинствата заделят целия си доход за покупка на собствен имот, то на тях сега ще са им необходими 3,5 години. Това е с 3,4 години по-малко спрямо 2007 г., когато беше пикът на имотния пазар.
Изчисленията се правят на база средната цена на апартамент от 65 кв. м.
В световен мащаб като “достъпно” се определя жилище, чиято цена е под три пъти годишния доход на едно домакинство. Данните сочат, че България е близо до това ниво, твърдят от банката.
Като причини за повишаващата се достъпност на жилищата се сочат продължаващият спад в цените на имотите в страната, които се сринаха с около 40-50% от пиковите си стойности, и ръстът в доходите на населението, отчитан от НСИ.
Все пак се отчита, че нарастващата достъпност за покупка на жилище се отнася единствено за заетите, тъй като от началото на кризата поради растящата безработицата коефициентът обхваща все по-малък кръг от домакинствата.
В столицата върхът на показателя е отбелязан през 2008 г., като намалението за последните 30 месеца е двойно и е в размер на 4,2 години.
Анализът на банката показва, че новото строителство съставлява под една десета от продажбите на жилищния пазар. През второто тримесечие на 2011 г. делът им чувствително се понижава до 5,2%.
Тежестта на ипотечните жилищни кредити върху домакинските бюджети намалява с течение на времето,.сочат още изводите от анализа.
Низходящата тенденция през годините се обяснява най-вече с намаляването на средния размер на изтеглените ипотечни кредити, както и в по-малка степен на нарастването на средния доход на домакинствата, отчитан от НСИ.
През второто тримесечие на 2011 г. вноската по ипотечни кредити съставлява 32,7% от домакинските бюджети. 
Въпреки това заради по-ниските доходи за българските домакинства ипотечният кредит е по-голямо бреме в сравнение с американските, където същият показател е 13%.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.