Пропускане към основното съдържание

Пречиствателните станции са ахилесовата пета на Черноморието

През следващите две - две и половина години трябва да се реши проблемът с пречиствателните станции по българското Черноморие, каза днес във Варна премиерът Бойко Борисов.

Той посочи, че липсата на такива съоръжения е "ахилесовата пета" на страната ни. Борисов каза, че през годините никой не е мислил за този проблем и окачестви поведението на някои от общините и общинските съвети като безотговорно.

Явно по досега действащите закони кметовете и общините не са заинтересовани от изграждането на пречиствателни станции, а от една подобна община може да се ликвидира целият туризъм. Ако трябва, ще бъде създаден специален закон, но пречиствателните станции трябва да бъдат изградени, заяви премиерът.

За пречиствателната станция на "Златни пясъци" премиерът Борисов коментира, че и там е трябвало да се намери решение преди десетилетия. Сега са необходими около 100 милиона лева и “ние трябва да действаме по съкратени процедури и да молим Брюксел, за да ни бъдат осигурени европейски пари за този проект”, коментира Бойко Борисов.

Премиерът днес откри официално новия отвеждащ колектор за битови отпадни води в комплекса "Св. св. Константин и Елена".

Съоръжението обслужва три курорта с 18 250 легла и две местности край Варна, в които живеят над девет хиляди души. Строителството на колектора започна през 2007 година. Стойността на проекта е 17 434 849 лева, осигурени целево от държавния бюджет.
Преди това премиерът участва в церемонията за присвояване на първо офицерско звание на курсантите от випуск-2011 на Военноморското училище във Варна. Той връчи пагоните на първенеца на випуска лейтенант Николай Станев, завършил обучението си с успех 5,75.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.