Пропускане към основното съдържание

Цветанов и Дянков с различия, но без конфликти!

МВР шефът Цветан Цветанов отрече да има противоборство между него и министъра на финансите заради намеренията на Симеон Дянков да ореже парите за сектор сигурност през следващата година.
Според Цветанов е нормално да има различия между министрите, но това не означавало, че има конфликт.
„Темата „Сигурност" не трябва да се превръща в едно свободно говорене в публичното пространство, защото виждате какво се случи във Великобритания. Свободните съчинения водят до демотивация на състава и основа за създаване на предпоставки за определени действия“, заяви вътрешният министър в сутрешния блок на БНТ и Дарик радио и отказа повече коментар по темата.
Той все пак изрази увереност, че крайното решение за бюджет 2012 щяло да бъде на премиера и на парламента.
По отношение на другата спорна тема между него и Дянков – лиценза на „Лукойл“, Цветанов обясни, че с решението за затваряне на бургаската рафинерия е можело да бъде застрашена сигурността на страната.
По думите на вицепремиера в страната има запаси за нормална работа на системите за един месец, но ако кризата се е била задълбочила, е можело да възникне сериозен проблем.
Според Цветанов, когато се взема подобно решение, трябва да има ясен план за действие.
МВР дължи 8 млн. лева на „Лукойл", съобщи още вътрешният министър. Вече обаче е разработен план за разсрочено плащане.

Още по темата

По отношение на отказа на МВР да получава дарения от частни лица и фирми министър Цветанов заяви, че това решение е взето на базата на сериозен анализ, а не под натиск.
„Ако решавах под натиск, това би било несериозно за институцията, която представлявам", категоричен бе вицепремиерът.
„В ГЕРБ преди разчитахме на даренията, които получавахме, за да участваме в разни избори. В момента не сме получили нито едно дарение в партията и вероятно няма да получим нито едно дарение", допълни Цветанов.
По думите му това е френски модел на работа. „Това, което в момента направихме, е да забраним даренията от физически и юридически лица в МВР. Ние сме проверили всеки, който иска да направи дарения", каза Цветанов.
Според него целта е била да се прекратят всички спекулации. Цветанов даде пример с община, която е поискала да дари сграден фонд на вътрешното министерство. „Защо да не го приемем?", запита реторично вътрешният министър.
"Не смятайте, че ние искаме да скрием някаква информация", добави той. По думите му даренията са били част от функционирането на системата 20 години, защото така е можело да се дофинансира системата.
От 1 октомври ще бъдат упоменати всички дарители на МВР от началото на годината, обеща Цветанов.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.