Пропускане към основното съдържание

Ще спасяваме Косово с храни – месо, яйца, захар, брашно

Износът на български храни за Косово обсъжда в Прищина българска делегация от селскостопански производители, водена от земеделския министър Мирослав Найденов.

Косово се нуждае спешно от доставка на храни и земеделска продукция от България, за да може да запълни очертаващия се недостиг на пазара си.

Причината е, че първоначално Сърбия обяви, че не признава печата на косовската митница и не разрешава внос на стоки от Косово в Сърбия. В отговор правителството на Косово реши в края на юли да наложи ембарго върху вноса на стоки от Сърбия.

Досега Сърбия реализираше в Косово стоки за около 300 млн. евро, като 80 процента от тях бяха храни, а останалата част бяха строителни материали.

След днешната си среща в Прищина с  министъра на земеделието, горите и развитието на селските райони на Косово Блеранд Ставилечи Найденов съобщи, че България може да осигури на Косово пшеница, олио, млечни продукти, птиче месо, яйца, брашно, захар и зърнени изделия.

Косовски бизнесмени заявиха пък пред БНР в Прищина, че имат интерес да развиват търговски отношения със свои колеги от земеделския сектор у нас. Според тях сега България има реален шанс да влезе и да се настани на косовския пазар и да печели на годишно ниво приблизително по 300 млн. евро от търговията със земеделска продукция с Прищина.

В момента около 700 български фирми вече правят първите си стъпки на пазара в Косово.
Преди дни на посещение в София бе вицепремиерът и министър на търговията и индустрията на Косово Мимоза Кусари-Лиля, която представи ситуацията пред министър Мирослав Найденов и заяви, че страната й се нуждае предимно от зърно, брашно, олио както и от захарни и сладкарски изделия.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.