Пропускане към основното съдържание

Метаморфозите на Яне и чия рожба е РЗС?

Отговорите от напусналия партията Димитър Чукарски


Снимка: БГНЕС

Поредният трети депутат напусна разпадащото се вече РЗС. Димитър Чукарски си тръгна от Яне Янев, но след него останаха много въпроси. Dnes.bg потърси отговорите им.

Защо всъщност си тръгнахте от партията на Яне Янев?
  
В момента политиката, която води РЗС, е политика, която се различава от тази, която водехме по време на предизборната кампания, защото тогава риториката беше насочена срещу тройната коалиция и срещу доганизацията в страната. След това, друго, което смятам, че трябва да е съвсем ясно и категорично... аз  получих от хората, които са ме изпратили в проекта РЗС, имам предвид съратниците си от Земеделския съюз, сериозна критика за това, че с начина, по който говоря, изпадам в популистки ситуации. Поради тази причина реших, че е дошло времето да се върна към това, което реално съм правил през последните 15-20 години, а именно да се опитвам да представям на хората решенията и политиките, които трябва да се случват по един сериозен начин, особено сега, в тежката икономическа криза, когато всеки иска да види конкретни решения, които да доведат до промяна на ситуацията в страната.

Да разбирам, че не е имало натиск към вас, да речем от ГЕРБ или Синята коалиция, да напуснете РЗС?

Как би могъл да бъде упражнен натиск и с каква цел реално? Натискът би могъл да бъде упражняван, а и би имал смисъл, ако това беше станало, когато имаше ПГ на РЗС, ако това беше, когато консерваторите стояха зад този проект, ако това беше станало, когато знакови фигури като Димитър Абаджиев, Атанас Железчев бяха част от този проект. След това, нещата просто... в една разпаднала се ситуация, всеки си избира начина на поведение. Какво имам предвид ли? Например напускането на НС от януари месец. Аз бях против това напускане, защото аз и до ден-днешен смятам, че срещите с хората по избирателните райони можеха да се състоят в петък, събота, неделя, понеделник и вторник. А в дните сряда и четвъртък да сме на пленарните заседания.

Вие вчера казахте нещо интересно, което отекна в медиите, а именно, че искате да подкрепяте дясна политика. Значи ли, че сега РЗС  води лява политика?

Аз смятам, че всяка една  политика, която се интересува от популистките послания, не може да бъде характеризирана като лява или дясна. Първо – много бързо променяща се, и второ – тя се люшка от едната крайност в другата с идеята да се отправят послания, които в момента се харесват на хората.


Попитах ви за лявата и дясната политика на РЗС, защото последните три-четири дни Яне Янев претърпя очевадна метаморфоза. Във вторник той бе категоричен пред нас, че докато не види юридически аргументи, няма да подкрепи импийчмънт на президента, а в четвъртък с декларация дава безрезервна подкрепа за процедурата. Допускате ли, че среди от БСП натискат Яне Янев да подкрепи десните и ГЕРБ, за да може левицата да компрометира докрай държавния глава?
Искате ли нещо съвсем откровено? Понеже много такива неща се случват, тези въпроси ми ги задавате вие, задават ми ги хора, задавам си ги и сам на себе си, и никога не съм получил удовлетворителен за мен отговор. Това е една от причините, заради които направих тази крачка (напускането на РЗС – бел. ред.), разбирате ли ме?

Разбирам, че вие допускате подобно вмешателство на кръгове от БСП в РЗС?

Аз нямам отговор на този въпрос, нека да го кажем най-точно, защото не може един ден да сме така, а на другия да сме иначе. Не може 6 месеца да подкрепяме безусловно правителството, а да напускаме залата по всякакви всевъзможни поводи. Разбирате ли? Всичките тези неща са част от нещо, което е непредвидимост в политиката, а аз смятам, че сериозността и предвидимостта в политиката са това, което ще даде на българските граждани спокойствие и желание те да се занимават с всекидневните си проблеми, а не да следят кой каква простотия ще каже, когато му бутнат микрофон и камера.

Пак ви питам това, защото вие сте били част от ПГ на РЗС, имали сте досег с Яне Янев.

Истина е, ние сме се виждали (с Яне Янев – бел. ред.), общували сме, но искам да ви кажа, че присъединяването ми там беше в деня, когато се писаха листите, мисля, че това беше 14 или 15 юни 2009 г., това беше последният ден за срока за регистрация. Преди това как са се развивали нещата, как те стартираха, как те стигнаха до резултата на евроизборите. Това са го направили други колеги, други хора, голяма част от които вече за съжаление не са или не се вижда да са там.

Ви лично допускате ли, че е възможно РЗС да е продукт на ДАНС и на прослойки в БСП?

Не бих искал въобще да изказвам каквато и да било позиция – допускам или не допускам.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.