Пропускане към основното съдържание

В Хасково обявиха бедствено положение заради снега!

Бедстват и пет общини в област Варна. АМ "Хемус" вече е проходима


Със заповед на кмета Георги Иванов в община Хасково е обявено бедствено положение заради възникналата тежка обстановка след падналите обилни снеговалежи, съобщиха от общинската администрация.
Създаден е щаб за координиране на спасителните и неотложните аварийно-възстановителни работи на територията на общината.
Сред предвидените извънредни мерки е привличането на допълнителна техника за снегопочистване и отстраняване на закъсали тежкотоварни автомобили по пътищата на общината, както и допълнително осигуряване на достъп до населените места за снабдяване със стоки и услуги от първа необходимост.
Ще бъдат отстранени моторните превозни средства, които са паркирани на непоходящи места и закриват подстъпите към държавни и общински учреждения, както и тези, които пречат за почистването на снега и събирането на отпадъците.
Ситуацията е по-критична в населените места в общината.
Срокът на обявеното бедствено положение е една седмица.
Снежната покривка в Хасково бе 37-38 см към 14 ч., съобщиха от областната метеорологична обсерватория.
Бедствено положение бе обявено и в пет общини в област Варна - 
Суворово, Вълчи дол, Ветрино, Аксаково и Провадия.
Кметът на Суворово Павлин Параскевов съобщи за БТА, че три села в общината са без вода. Има проблеми с електрозахранването в две населени места. Заради обилния сняг и силния вятър са затворени пътищата към Ветрино, Девня и Провадия.
В община Вълчи дол няма населени места без ток, само едно село е без вода, съобщи кметът Веселин Василев. Учебните занятия са отменени. Има много закъсали автомобили по пътищата в общината и спасители с тежка техника измъкват хората от преспите.
Екипи на областната служба "Гражданска защита" във Варна са помогнали при извозването на пътници от закъсал автобус. Колата е на транспортна фирма и е пътувала от София за Варна. Тя е затънала в преспите по пътя между Девня и Провадия.
Кметът на общината Георги Янев уточни, че заради силните снегонавявания повечето от пътищата в района са непроходими, а ефектът от почистването е много слаб.
Големи приливни вълни наводниха Военноморската база във Варна.
Нивото на морската вода се беше повишило с около 1 метър. Повечето складови и тренировъчни помещения плуваха във вода.
Това наложи да бъде прекъснато електрозахранването в района, за да не се стигне до инциденти.
Следващите три дни са обявени за неучебни в общината. Янев посочи, че има много ученици, които пътуват и това е причината за отмяната на занятията.
Училищата във Варна бяха затворени следобед заради влошената зимна обстановка, съобщиха от общината.
46 от общо 85 учебни заведения в област Кърджали обявиха принудителна ваканция.
В община Момчилград няма учебно заведение, което да работи.
На територията на Джебелската са затворени четири училища и пет детски градини, в община Ардино – три училища, в Кърджали - 13, в Кирково - шест, в Черноочене - четири и в Крумовград - седем.
Кметовете на общините са в паника поради отчайващото състояние на пътната мрежа.
В Ардинско и Чернооченско снежната покривка достига до 50 см.
На много места в общините снегорините не смогват да се справят с пътищата. От КАТ предупреждават, че въпреки проходимостта на пътищата при зимни условия, абсолютно е забранено движението без вериги, с ремаркета и полуремаркета.
Автомагистрала "Хемус" беше затворена за кратко в двете посоки край Варна, но вече е проходима. Въпреки това предвижването става много трудно, съобщава БГНЕС. Шофьорите се насочват да минават през пътя за Девня или за Слънчево. Според БТА магистралата остава затворена в района на летището край Варна. Движението се осъществява по стария път Варна-Девня и от там става връзка с автомагистралата. Продължава евакуирането на хора от затънали автомобили. В региона остава затворен пътят Ветрино-Суворово. Движението на автомобили през прохода през Обзор се осъществява само с вериги. Товарните коли трябва да са без ремаркета и полуремаркета. 
От ОУП-Варна съветват шофьорите да не предприемат пътуване, освен ако не е изключително наложително.
По-рано днес заради катастрофирали два тира, движението в участъка от пътя между Девня и Провадия бе блокирано. Само по обяд закъсали по трасето бяха над 40 автомобила. 

Източник vesti.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.