Пропускане към основното съдържание

Булгаргаз предлата вдигане цената на газа с 26% за второто тримесечие

„Булгаргаз" ЕАД (дъщерно дружество на „Български енергиен холдинг” ЕАД) предлага на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да утвърди цена на природния газ за второто тримесечие на 2010 г. в размер на 522,4 лв./1000 куб. м без ДДС, съобщиха от дружеството.
Увеличението със 109,16 лв./1000 куб. м, т.е. с 26,42% в сравнение с действащата сега цена, е в резултат на по-високите през последните месеци цени на алтернативните на природния газ горива (мазут и газьол) на международните пазари, курса на лева към долара и начислената част от недовзет приход през първо тримесечие на 2010 г.
Предложението е в съответствие с изискванията на Наредбата за цените на природния газ, според която на всеки три месеца Булгаргаз изготвя и внася в ДКЕВР предложение за утвърждаване на продажна цена на природния газ.
Прогнозната цена на синьото гориво за второто тримесечие, която Булгаргаз обяви в средата на февруари, предвиждаше два варианта за поскъпване от април, в зависимост от това дали недовзетият приход за първото тримесечие ще се включи изцяло в цената за второто тримесечие или ще се разпредели през второто и третото тримесечие.
Според направените изчисления от Investor.bg преди месец, явно сега при окончателното си предложение за цената на газа, Булгаргаз е предвидил варианта за включване на недовзетия приход в цената само за второто тримесечие. 

Източник investor.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.