Пропускане към основното съдържание

Страни от ЕС не искат валутния фонд да е само за еврозоната

Създаването му няма да е решение на проблемите на Гърция, а дългосрочен проект

Създаването на европейски валутен фонд е дългосрочен проект, а не бързо решение за фискалните проблеми на Гърция. Това заяви пред Европейския парламент президентът на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.
По-рано тази седмица "Блумбърг" цитира анонимни източници, според които Брюксел работи върху идея за защитен механизъм срещу дългови проблеми, която ще представи следващата седмица на срещата на финансовите и икономически министри от Европейския съюз. В същото време някои страни от Централна и Източна Европа не са съгласни с предварителните идеи за фонда
Създаването на регионален валутен фонд вече получи принципна подкрепа от някои политици и икономисти. Според Барозу обаче в предложените досега идеи липсват детайли и конкретни факти. Икономистите Даниел Грос и Томас Майер предложиха фондът да се финансира основно от онези членки на еврозоната, които нарушават бюджетните критерии от Маастрихт.
"Европейският валутен фонд трябва да помага само на страните от еврозоната с бюджетен дефицит", е заявил германският икономически министър Райнер Брюдерле в писмо до Волфганг Шойбле, който оглавява финансовото министерство на страната.
Фондът ще се намесва предимно в случаи, когато страната е пред обявяване на неплатежоспособност, а в краен случай ще изкупува част от дълговете на задлъжнялото правителство при цена под пазарната, се казва в писмото, цитирано от агенция "Ройтерс". Това обаче ще става само ако държавата не може да се финансира от пазарите.
Междувременно някои политици от Източна Европа разкритикуваха идеята обсъждането и създаването на фонда да е ограничено само между страните от еврозоната. "Толкова важна инициатива не може да се дискутира при закрити врати и само между неколцина избрани. Тя е твърде важна за цяла Европа", заяви пред "Ройтерс" полският министър по европейските въпроси Миколай Довгиелевич.
Според агенцията той не е единственият на това мнение - и други дипломати от страни извън еврозоната са останали изненадани, че идеята за европейски евалутен фонд се обсъжда само между членките на валутния съюз.
През последните дни се появиха спекулации, че фондът може да бъде сформиран със съгласието на всички 27 страни от ЕС. Някои от предложенията за защитния механизъм включват замразяване на еврофондовете за страните с лоша фискална дисциплина. За страните от Източна Европа като България тези фондове са от голямо значение за икономиката.
Докато казусът с европейския валутен фонд събира все повече коментари, в сряда Европейският парламент поиска от Брюксел да представи план за въвеждането на глобален данък върху финансовите транзакции. Евродепутатите поискаха още ЕК да помисли и за едностранното въвеждане на такъв данък в ЕС, ако глобалното приемане се окаже невъзможно.

Източник dnevnik.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.