Пропускане към основното съдържание

"Войната е опиат" – големият победител на Оскарите

Лентата грабна 6 статуетки, за "Аватар" останаха едва три

Снимка БГНЕС
Иракската военна драма "Войната е опиат" помете научнофантастичния спектакъл "Аватар" на церемонията по връчването на наградите "Оскар", спечелвайки шест отличия, в това число за най-добър филм и най-добър режисьор за Катрин Бигълоу, съобщи Ройтерс.
Бигълоу стана първата жена, получила приза за най-добър режисьор в 82-годишната история на Оскарите.
Подобно нещо се случва веднъж в живота, трудно ми е да го опиша", сподели тя.
"Войната е опиат" спечели общо шест награди от девет номинации – за най-добър филм, най-добър режисьор, най-добър оригинален сценарий, монтаж, монтаж на звукови ефекти и звуков мишунг.
Филмът "Аватар", режисиран от бившия съпруг на Катрин Бигълоу – Джеймс Камерън, спечели само три отличия в техническите категории от девет номинации – за визуални ефекти, операторско майсторство и сценография.
Ролята на залязващ алкохолизиран кънтри певец във филма "Лудо сърце" най-сетне донесе "Оскар" на актьора ветеран Джеф Бриджис. Досега той е номиниран четири пъти.
Сандра Бълок, пленила сърцата на феновете с романтичните си роли и наричана "любимката на Америка", също получи своята първа статуетка – ден след като й бе присъдена антинаградата "Златна малинка".
В категорията за най-добра актриса Бълок бе отличена с "Оскар" за изпълнението си във филма "Сляпата страна".
"Наистина ли спечелих, или просто ви сломих всичките?", пошегува се звездата от сцената.
Превъплъщенията в образи на злодеи донесоха първи Оскари и на актьорите в поддържащите категории – Кристоф Валц и Моник.
Валц бе отличèн за превъплъщението си в образа на нацистки офицер във филма "Гадни копилета" на Куентин Тарантино.
Статуетката му бе връчена, придружена с целувка, от Пенелопе Крус, която миналата година спечели приза за най-добра актриса в поддържаща роля.
"Оскар" и Пенелопе, това е супербинго", заяви Кристоф Валц, приемайки отличието, и допълни:
"Куентин с неортодоксалните му навигационни методи, този безстрашен изследовател, ме преведе с кораба си и ето, сега съм тук. Не знам дали някога изобщо ще мога да му се отблагодаря".
Моник грабна "Оскар" за поддържаща роля за изпълнението си във филма "Прешъс" (общо два Оскара), в който играе безсърдечната майка на неграмотна тийнейджърка.
"Искам да благодаря на Академията, защото показа, че отличия могат да се присъждат и за изпълнение, а не заради политика", сподели Моник.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.