Пропускане към основното съдържание

10% здравна вноска още от 1 април?

С 300 млн. лева ще се увеличи бюджетът на НЗОК, като средствата ще дойдат от повишаването на здравната вноска от 8 на 10%, съобщиха от касата.




Министър Божидар Нанев ще предложи на следващото заседание правителството да одобри увеличената здравна вноска
Сн.: БГНЕС



Промените, които вчера бяха приети на извънредно заседание на Надзорния съвет на НЗОК, ще бъдат направени в закона за бюджета на касата. Те ще бъдат внесени в Министерския съвет от министъра на здравеопазването в сряда, след това предстои гласуването им в Народното събрание, се посочва в съобщението, цитирано от БТА. 
Предвижда се увеличението на здравната вноска да влезе в сила от 1 април 2010 г. 
На заседанието на Министерския съвет в сряда ще бъде взето решение за отблокиране на 350 млн. лева, които ще бъдат предоставени допълнително на НЗОК, заяви вчера премиерът Бойко Борисов след срещата му с ръководствата на съсловните здравни организации, на която са присъствали и министрите Симеон Дянков и Божидар Нанев. 
След тази среща премиерът обяви още, че ще бъде предложено и повишаване на здравната осигуровка с 2%. В момента тя е 8 на сто и енай-ниската в Европа, отбеляза Борисов, цитиран от съобщение от пресслужбата на правителството. 
"За да не влезем в дефицит, всичко, което се дава допълнително, трябва да бъде обезпечено с нови приходи", каза днес министър-председателят пред журналисти по повод повишаването на здравноосигуротелната вноска. 
„Няма да коментираме, докато и комисията в парламента, и финансистите не кажат кога и колко трябва да се направи. Дали ще го направим или не, зависи от това, което ще кажат специалистите”, каза Борисов, цитиран от БТА. 
От Министерството на здравеопазването поясниха вчера, че се предвижда цялата 10-процентова вноска да отива в НЗОК. Тя ще се поделя в съотношение 40:60 между работник и работодател.
Според предишни разчети на управляващите, увеличението на здравната вноска с 2% трябваше да стане от 2011 г. 
Междувременно втори ден продължава протестът на общопрактикуващите лекари заради непреведени от НЗОК средства по техните практики. От Здравната каса вчера започнаха да превеждат парите на регионалните структури на сдружението на личните лекари.
От Националната пациентска организация обявиха, че одобряват намерението на правителството здравната вноска да бъде увеличена. Това обаче трябва да е свързано с повишена събираемост на здравните вноски и ясни гаранции за достъп до качествено лечение, пише в писмо на организацията до премиера и до министрите на финансите и на здравеопазването, съобщи БНР.
В същото време от пациентската организация се съмняват дали в условия на криза, гражданите са в състояние да понесат и това увеличение. 
Иначе сдружението подкрепя лекарските протести и призовава да се направи точен анализ на причините, довели до увеличаване на разходите за лекарства. 

Източник News.dir.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.