Пропускане към основното съдържание

АСТА погребана, завинаги. Демокрация, здравей!

Европейският парламент отхвърли споразумението за защита на интелектуалната собственост АСТА
Европейският парламент отхвърли споразумението за защита на интелектуалната собственост АСТА с 478 гласа при 39 „против“, погребвайки го по този начин за Европа.


Вотът в Страсбург днес стана възможен, след като опозицията на десните групи на Европейската народна партия (ЕНП) и консерваторите беше сломена и искането им ЕС да изчака още 2 г., докато се произнесе Европейският съд в Люксембург, беше отхвърлено.

"АСТА беше отхвърлена от 5 парламентарни комисии и продължаваше да съществува, само защото беше поставена на командно дишане от ЕНП. Време е да я погребем и да продължим нататък", заяви докладчикът на Европейския парламент Дейвид Мартин.

Християндемократите от ЕНП внесоха в зала искане за връщане на ратификацията в комисиите, което също беше отхвърлено. Веднага след вота Европейската комисия, която сезира съда за АСТА, обяви, че няма да изтегли иска си и че държи магистратите да кажат дали споразумението нарушава Хартата на основните свободи, която е част от Лисабонския договор.

Брюксел се надява след положително решение на съда да внесе отново АСТА за ратификация в парламента, което вероятно ще стане след изборите през 2014 г., когато депутатския състав ще е различен.

По силата на договора Европейският парламент се произнася последен по ратификацията на международни споразумения и без съгласието му те не могат да влязат в сила.

Всички парламентарни комисии, на които АСТА беше разпределена за мнение, я отхвърлиха. Междувременно в Европейския парламент беше внесена подписка от близо 2,5 млн. граждани срещу споразумението. Основните мотиви срещу него бяха, че заради неяснотата на текстовете е възможно ограничаване на свободата на интернет, сурови санкции за теглене на файлове за лично ползване, както и превръщането на интернет в платена услуга заради по-големите разходи на доставчиците, които трябваше да следят да не се сваля съдържание с авторски права.

Европейският парламент отправи множество упреци към Европейската комисия, която водеше преговорите от името на ЕС, за тайно водене на преговорите и задкулисни уговорки. В последния момент Еврокомисията предложи да уточни в наредба неясните текстове и се отказа да иска от доставчиците да следят какво правят потребителите в мрежата, но парламентът отхвърли сделката.

Сега всяка от 22-те европейски държави, които подписаха АСТА, включително България, трябва да решат дали самостоятелно да продължат да бъдат част от договора. Съдържанието на АСТА обаче няма да бъде част от европейското право и така те ще се задължат с ангажименти, които другите няма да спазват. България и останалите 21 държави замразиха ратификациите в националните си парламенти в очакването на решението на Страсбург.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.