Пропускане към основното съдържание

Гасил съм много, горските пожари са най-трудни!

Гасил съм много, горските пожари са най-трудни!
Премиерът Бойко Борисов прие предложението на колегата си Бенямин Нетаняху израелски самолет да се включи в гасенето на пожара на Витоша, съобщиха от правителствената информационна служба.


Малко по-рано днес министър-председателя заяви пред журналисти, че това не е необходимо.

Подробностите около изпращането на самолета са уточнени в телефонен разговор между министрите на външните работи на България и Израел.

Огънят на местността "Бистришко бранище" бушува вече трети ден. Три хеликоптера и 350 души, част от които доброволци, се борят с огнената стихия.

Според Борисов трите хеликоптери, участващи в погасяването на огъня, вършат прекрасна работа.

Той специално благодари на доброволците за тяхната съпричастност.

"Хиляди пъти благодаря за тази гражданска позиция. Нека да продължават, за да можем да подменяме и огнеборците. Това е тежък пожар, в малка площ, но много непристъпен", добави премиерът.

Премиерът каза още, че горските пожари са едни от най-рисковите.

"Гасил съм много горски пожари. Това са едни от най-рисковите пожари. Само за секунда, ако вятърът обърне посоката си, може да се издушат много хора. 30 секунди ти е максимумът да издържиш на тази ситуация. Затова ние всеки доброволец в екип с останалите го вкарваме, за да може да помагат и в същото време – да им се оцени трудът", каза Бойко Борисов.

Сътрудничеството между България и Израел е израз на традиционните отношения на приятелство и взаимопомощ, особено в случаи на овладяване на последиците от природни бедствия.

В края на 2010 г. деветдесет български огнеборци се включиха в потушаването на унищожителен горски пожар край Хайфа.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.