Пропускане към основното съдържание

Депутати от опозицията вкараха закона за конфискацията в Конституционния съд

Депутати от опозицията вкараха закона за конфискацията в Конституционния съд
Законът за отнемане на незаконно придобито имущество в полза на държавата е внесен от 59 депутати от опозицията в Конституционния съд (КС). Това става известно от сайта на съда.


Делото е образувано на 29 юли, но все още не е допуснато за разглеждане по същество. За докладчик е определен съдия Румен Ненков. Неговият син - Александър Ненков, е депутат от ГЕРБ.

Народните представители искат обявяване на целия закон за противоречащ на конституцията и на международните договори, по които България е страна.

С приемането на закона управляващите се надяват да убедят Брюксел, че противодействат на организираната престъпност, както и че изпълняват условията за членство в Шенген. Законът ще влезе в сила шест месеца след обнародването му в Държавен вестник (което се случи в началото на май).

При окончателното му приемане от парламентарната трибуна премиерът Бойко Борисов обяви: "Благодаря на депутатите от ГЕРБ, че оставиха правителството на власт."

Още тогава депутатите от ДПС и "Коалиция за България" се заканиха, че ще вкарат закона в Конституционния съд. Сред най-яростните противници на проекта беше Мая Манолова, депутат от "Коалиция за България". Според нея "законът ще се пусне в действие преди изборите и ще бъде насочен срещу тези, които са неудобни на властта, включително и тези от бизнеса, които заявяват подкрепа на други политически сили, различни от ГЕРБ".

Според Христо Бисеров (ДПС) много разпоредби са извън рамките на конституцията и на европейското право. "Законът е репресивен, без средства за защита на лицата, срещу които ще бъдат насочени тези действия, и застрашава имуществото и правата на обикновените граждани."

Преди време Европейската комисия приветства приемането на закона за конфискацията и го определи като необходима първа стъпка в правилна посока по отношение на борбата с корупцията и организираната престъпност. "Приветстваме факта, че след толкова дълъг процес тази стъпка е направена, сега трябва тя да бъде подкрепена със създаването на независима комисия, която да приложи закона и той да доведе до конкретни резултати", заяви в началото на май говорителят на Еврокомисията Марк Грей.

Законът предвижда конфискация след гражданска процедура, без да се чака влизане в сила на присъда, както се случваше досега. Доходи, които надвишават 250 000 лева, ще са повод за започване на проверка от страна на комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. Човек, на когото е наложен запор по производство за конфискация на имуществото му, ще има един месец, в който да прави възражения и да представя доказателства пред комисията, че е невинен.

Източник dnevnik.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.