Пропускане към основното съдържание

Хаос! Страната ни е неподготвена за справяне с пожари!

Страната ни не е подготвена за овладяването на горски пожари, липсва всякаква организация на работата, както и специализирана техника
Страната ни не е подготвена за овладяването на горски пожари, липсва всякаква организация на работата, както и специализирана техника.


Затова алармираха природозащитници, участници в гасенето на пожара на Витоша, който бушува вече четвърти ден.

Според тях огънят в резервата "Бистришко бранище" е ограничен на юг, но проблемен остава фронтът към зелената гора над Бистрица, която вече е достигната.

"Ако е умишлен палежът, в което почти всички вече сме сигурни, при сухи паднали дървета пожарът се развива много по-бавно, но ако се подпали зелената гора, иглолистните дървета са пропити със смола и горят като факли", предупреди Александър Дунчев от WWF.

"Ако не успеем днес да ограничим фронта и зелените дървета бъдат достигнати, "ще стане страшно", защото хората няма да могат да работят поради високата температура", добави той.

Димитър Кацов, един от доброволците, който се е включил още в понеделник в опитите за потушаване на пожара, разказа, че липсва всякаква организация на работата, достатъчна наличност на специализирана техника и инструменти.

По думите му дори и опитните пожарникари са били демотивирани от начина, по който се противодейства на огъня.

"Думите им бяха: "Опитваме се с трици да ловим маймуни". Хора, които са гасили големите пожари в Русия, казаха: "Не се прави така. Облива се отгоре с вода и едва след като се загаси пожарът, влизат хора, които ревизират територията, гасят локални огнища", разказа Кацов.

Той попита и защо държавата отказа двата самолета, които ни предлагаше Израел.

"Никой не може да си обясни как може да се повтаря дни наред, че положението се овладява, при положение че пожарът се разраства. Да, там където вече е изгоряло, не гори. Ако очакват да изгори цялата гора, за да спре пожарът, натам вървим", каза още Кацов.

"Питахме пожарникарите какво да правим, отговорът им беше, че без вода нищо не можем да направим. Не мога да разбера началниците им и тези над тях - в крайна сметка и министър-председателят ни е огнеборец. Много пари ли ще струва на държава?! Защо не идва помощ от въздуха с много вода", разказа още доброволецът.

Хората за гасене на пожара на Витоша, които са добре екипирани и подготвени, са недостатъчно, смятат екоактивистите.

Няма нужната техника, оборудване и екипировка за всички желаещи да се включат в гасенето на огнената стихия. Липсват и резачки и помпи.

Проблемът с организацията не засягал само разпределението на доброволците. Често отделните екипи нямали комуникация помежду си и не са можели да си помагат и взаимодействат.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.