Пропускане към основното съдържание

Цената на "зеления" ток ще се актуализира на няколко месеца

Цената на "зеления" ток ще се актуализира на няколко месеца
В новия Закон за енергетиката цената на тока от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) се предвижда да бъде актуализирана за по-кратък период от една година, без това да води до промяна в крайната цена на тока за потребителите. Това заяви днес пред журналисти председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев.


Корекциите в преференциалните цени, осигурени от държавата при изкупуването на енергията от ВЕИ, ще помогне да се избегне бумa на инвестициите в подобни проекти, коментира още Семерджиев. След двойното поевтиняване на фотоволтаичните инсталации в страната беше отбелязан рязък скок при изграждането на соларни паркове.

В тази връзка шефът на ДКЕВР отново обясни, че последното поскъпване на тока с 13% вместо с предварително обявените 10% се дължало на огромното количество новоприсъединени мощности от слънчева енергия през последните два месеца.

Предвижда се в Закона за енергетиката да влезе в сила текст, според който цената на енергията от ВЕИ да се коригира при значителна промяна на капиталовите разходи за нейното производство, посочи още Семерджиев.

Експертът посочи, че било важно тази актуализация да не се отрази върху крайните цени на потребителите в рамките на една година. По този начин Семерджиев си призна грешката, че новото поскъпванет на тока беше обявено два дни преди влизането му в сила, без бизнесът да бъде информиран за това.

На въпроса за исканата от КТ "Подкрепа" оставка Ангел Семерджиев заяви, че длъжността му е мандатна и че комисията извършва своята работа, предвидена по закон. „Контролът върху нас се осъществява от съда, всеки, който не е доволен, може да обжалва нашите решения“, посочи Семерджиев.

Ангел Семерджиев отново посочи, че има тенденция на поевтиняване на тока от „зелени източници“. Той добави, че нормата на възвръщаемост за всички ВЕИ проекти е намалена от 9 на 7 процента.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.