Пропускане към основното съдържание

Три хеликоптера и 350 души се борят с огъня на Витоша

Три хеликоптера и 350 души се борят с огъня на Витоша
Няма разрастване на пожара във Витоша, заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, който е в щаба в Бистрица. Огънят на "Бистришко бранище" бушува вече трети ден.


Пред bTV пък шефът на пожарната главен комисар Николай Николов заяви, че разрастването на пожара през нощта е съвсем малко. Забелязвало се увеличение на засегнатата от пожара площ.

Засегнатата от пожара площ не може да се определи точно, но е между 50 и 90 декара. Стихията не е стигнала обаче до младата гора на Витоша.

Министерство на околната среда и водите е разрешило да се направят просеки, така ще се ограничи огнището.

Тази сутрин са се събрали около 100 доброволци, направен им е инструктаж, съобщиха от главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Те са разделени на екипи, във всеки от които има пожарникари.

Общо в гасенето участват около 350 души.

Гаси се с три хеликоптера. Поради труднодостъпния терен друга техника е невъзможно да стигне до мястото на пожара.

Вчера е предприето изпомпване на вода от малките рекички в района и пренасяне до огнището на пожара.

Днес ще се обсъжда дали да се поиска европейска помощ за справянето със стихията от еврокомисаря Кристалина Георгиева, която отговаря за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи.

Според земеделския министър обаче не може да се обоснове искане за международна помощ. ”Тук става дума за 50 дка локализиран пожар, а в други страни гасят хиляди хектари”, обясни Найденов пред bTV.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.