Пропускане към основното съдържание

Пожарът на Витоша е овладян към Бистрица, чакат се рейнджъри от Рила и Централен Балкан

Пожарът на Витоша е овладян към Бистрица, чакат се рейнджъри от Рила и Централен Балкан
Пожарът, който възникна вчера на Витоша, е овладян в посока към село Бистрица, твърдят огнеборците, участващи в гасенето в местността "Режньовете".


Около 50 доброволци и пожарникари работят на фланга на пожара, който тръгва от хижа "Физкултурник". С резачки и лопати огънят се потушава механично и "на сухо", а пламъците се ограничават като се изрязват сухите дървета.

Част от доброволците са тук още от 6 часа сутринта. Изкачването до местността е доста трудно, има почти отвесни места, преодолява се и каменна река.

В началото е царяла пълна дезорганизация, разказа един от тях - Иван Калчев. "Оказа се, че пожарникарите са гасили десетки хиляди апартаменти в София, но горски пожар виждат за втори път в живота си. Пълно мазало, защото липсва техника. Хората успяват да се организират", каза Калчев.

Утре на място може да пристигнат рейнджъри от парковете Централен Балкан и Рила, съобщиха служители на екоминистерството, които са на място в резервата. Така гасенето на пожара ще се подсигури в случай че не се явят достатъчно доброволци, поясни Борислав Бечев от отдел "Защитени територии" на екоминистерството.

Резерват "Бистришко бранище", където е пожарът, е защитена територия и в него не се допуска почти никаква човешка дейност, включително санитарна сеч. Според кмета на Бистрица Николай Николов това е една от причините за разпространението на пожара. Огънят е в район с множество сухи дървета, нападали при смерч през зимата на 2001 г.

Разпространението на огъня в посока Бистрица е спряно, откъм Железница го пресрещат с бензинови помпи, пренесени с коне.

Единственият инцидент до момента е станал с горски работник около каменната река, на когото му прилошало и в момента го свалят към чакащата го в подножието линейка.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.