Пропускане към основното съдържание

Два самолета от Израел идват през нощта заради огъня на Витоша

Два самолета от Израел идват през нощта заради огъня на Витоша
Два специализирани самолета от Израел ще се включат в гасенето на пожара на Витоша, съобщиха от МВР.

Машините се очаква да пристигнат в страната ни два часа след полунощ.



Летателните машини ще се обслужват от 13-членен екипаж и ще се водоснабдяват от яз. „Искър”.

Всеки самолет е в състояние да превозва 3 тона вода. Самолетите се обслужват от четирима пилоти и четирима души наземен персонал, както и още петима други специалисти.

С тях ще пристигнат и 2000 кг специализирано оборудване, включително и пожарникарски маркучи.

От съображения за сигурност до приключване на работата на самолетите гражданите не бива да използват яз. „Искър“ за почивка и спорт. Екипи на столичното Осмо Районно управление „Полиция” и на Общинска полиция ще следят за спазването на реда в района, съобщиха от МВР.

Продължават усилията на пожарникари, полицаи, служители на горските стопанства, военнослужещи и доброволци за овладяване на пожара над Бистрица.

Огнената стихия вече се развива на площ от 150 дка в труднодостъпна местност. Осигурени са високопроходими гасителни автомобили, мотопомпи и верижна техника.

По разпореждане на Оперативния щаб наземните сили са разпределени на три групи. Първата има задача да придвижва мотопомпите до изградените бентове, а останалите две прокарват просеки по южния и североизточния фронт на пожара.

В гасенето на пожара продължават да участват два хеликоптера от ВВС и летателна машина на частна фирма.

Районът се облита с хеликоптер „Аугуста” на Гранична полиция, оборудван с термовизионна камера, с която се заснемат огнищата на пожара.

По-рано днес стана ясно, че премиерът Бойко Борисов е приел помощ от Израел, след като преди това каза, че това не е необходимо.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.