Пропускане към основното съдържание

АЦБ влива допълнителни 50 млрд. лири в икономиката

АЦБ влива допълнителни 50 млрд. лири в икономиката
Лихвения процент на Обединеното кралство остава непроменен, на ниво от 0,5%. Той не е бил променян от 2009 година досега.
От ръководството на АЦБ са одобрили нов план за прилагане на мерки срещу кризата, състоящ се във вливане на нов кръг ликвидност. Това е трети по ред кръг от финансови стимули.

До настоящия момент АЦБ е закупила ДЦК за 325 млрд. Лири. След днешното решение за пускане на още 50 млрд. лири за стимулиране на икономиката общата сума става 375 млрд. лири. Този ход не е изненада, тъй като миналия месец управителят на банката излезе със становището, че икономическото развитие се движи в негативна тенденция от момента, в който Bank of England прекрати втория кръг на изкупуване на активи. В продължение на 2 поредни тримесечия икономикческите показатели на Обединеното кралство са отрицателни. Производството е с минимален прираст и прогнозите са то да се свие до края на тази година. Новината не доведе до резки промени във валутната търговия, тъй като решението на АЦБ беше очаквано от трейдърите.

Николета Венцеславова

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.