Изследване изчисли, че погълнатите мазнини се "лепват" на талията в рамките на само 3 часа, съобщи FOX News. Учените от университета "Оксфорд" изучавали колко време отнема на хранителните мазнини да се превърнат в мастна тъкан и открили, че при средностатистическия човек това става за около 3-4 часа. Според тях еквивалентът на до три чаени лъжици мазнина може да се трансформира върху талията за това време.
Учените, които са публикували изследването в академичния журнал Physiological Reviews, смятали, че процесът отнема значително повече време.
"Установихме, че след ядене първата мазнина навлиза в кръвта след около час", заяви професорът по метаболична медицина в Оксфордския университет Фредерик Карп. "В рамките на три до четири часа по-голямата част от мазнините са се натрупали в мастната тъкан, предимно в депата за краткосрочно съхранение около талията." Според учените тези запаси могат да бъдат изразходвани за енергия по време на физически упражнения.
Ако обаче прекомерната консумация продължи, мазнините се прехвърлят върху бедрата, задните части и хълбоците – за дълготрайно съхранение.
Източник dnevnik.bg
Учените, които са публикували изследването в академичния журнал Physiological Reviews, смятали, че процесът отнема значително повече време.
"Установихме, че след ядене първата мазнина навлиза в кръвта след около час", заяви професорът по метаболична медицина в Оксфордския университет Фредерик Карп. "В рамките на три до четири часа по-голямата част от мазнините са се натрупали в мастната тъкан, предимно в депата за краткосрочно съхранение около талията." Според учените тези запаси могат да бъдат изразходвани за енергия по време на физически упражнения.
Ако обаче прекомерната консумация продължи, мазнините се прехвърлят върху бедрата, задните части и хълбоците – за дълготрайно съхранение.
Източник dnevnik.bg
Коментари
Публикуване на коментар