Пропускане към основното съдържание

БВП замръзна на нивото от края на 2011 г.

БВП замръзна на нивото от края на 2011 г.
През първото тримесечие на 2012 г. брутният вътрешен продукт (БВП) нараства с 0.5% спрямо същото тримесечие на 2011 г. и запазва равнището си спрямо октомври - декември, сочат експресните оценки на Националния статистически институт.


НСИ изчислява, че номиналната стойност на БВП е 15.661 млрд. лв. , а реализираната брутна добавена стойност (БДС) - 13.356 млрд. лв. Най-голям дял от нея се формира от сектора на услугите (63.7%), следван от промишлеността (32.3%) и земеделието (4%). За крайно потребление отиват 86.9%, а за основен капитал - 21.4% от сумата.

Засега не се сбъдва последната прогноза на финансовия министър Симеон Дянков, че за първото тримесемчие икономиката може да отбележи нулев растеж и дори свиване.

Експресните оценки обаче може да бъдат коригирани.

Спрямо октомври - декември 2011 г. БВП остава непроменен, а брутната добавена стойност намалява с 0.4%, спадът на износа е с 4.6%, а на вноса - с 2.4%.

Сравнението с първото тримесечие на 2012 г. показва увеличение на БВП с 0.5%, но намаление на брутната добавена стойност с 0.3%. Увеличение е регистрирано в земеделието и промишлеността - съответно с 12.4 и 2%. В услугите, чийто относителен дял в БДС е най-голям, има спад от 0.8%.

Основен принос за регистрирания положителен икономически растеж има крайното потребление, което се увеличава с 2.2%, коментират статистиците. Брутокапиталообразуването в основен капитал отчита спад с 3.4%. Износът на стоки и услуги намалява с 1.9%, а вносът - с 1.6%.

Източник dnevnik.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.