Пропускане към основното съдържание

Млекопреработватели се кълнат: Край с палмото масло

Млекопреработватели обявиха пред земеделския министър Мирослав Найденов, че спират да произвеждат продукти с растителни мазнини
Млекопреработватели обявиха пред земеделския министър Мирослав Найденов, че спират да произвеждат продукти с растителни мазнини, в името на потребителя.

Това стана на заседанието на парламентарната комисия по земеделието и горите.


"В България има 75 предприятия, които произвеждат продукти с растителни мазнини", пресметна Найденов, като за 2011 г. те са произвели 30 000 тона продукция, допълни той.

"Като министър и ветеринарен лекар ще кажа, че продуктите с растителни мазнини, и то тогава, когато потребителят се залуждава в избора си, определено могат да доведат до неблагоприятни последици за неговото здраве", каза министърът.

Председателят на Асоциацията на млекопреработвателите в България Димитър Зоров обяви, че в България има само 8 предприятия, които са доказали, че имат 2 линии за производство с палмово масло.

"Две са мои, аз съм готов да се откажа от тях", отсече Зоров.

След него се отказа и млекопреработвателят Симеон Присадашки, който също произвеждал продукти с палмово масло, и щял да спре, в името на потребителя.

Близо два часа министър Найденов, директорът на Агенцията по безопасност на храните Йордан Войнов, ресорният зам.-министър на земеделието и храните Цветан Димитров, представители на млекопреработвателния и животновъдния бранш, както и депутати обсъждаха Наредбата за специфичните изисквания за млечните продукти, която Министерски съвет прие.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.