Пропускане към основното съдържание

Боянската църква и НИМ са леко пострадали при труса

Няколко паметника на културата са пострадали при земетресението, което разтърси България тази нощ в 03.00 през нощта.
Няколко паметника на културата са пострадали при земетресението, което разтърси България тази нощ в 03.00 през нощта.
Министърът на културата Вежди Рашидов е направил спешен оглед в Националния исторически музей и Боянската църква.

След земетресението, което беше с магнитуд между 5.8 и 5.9 по скалата на Рихтер с епицентър на 9 километра от Перник, на отделни места в НИМ е имало разместени експонати, а в някогашната Пленарна зала се е изронила част от мазилката на тавана.
Има и леко засегнат римски паметник, който ще бъде спешно реставриран.
В Боянската църква Ращидов и експерти са видели разместени керемиди, а уредничките са показали мястото вътре в църквата, където е имало и паднала част от хоросана.
Уникалните стенописи от XI-XII в. на този културен паметник в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО не са пострадали при земетресението.
Последствията от труса ще бъдат лесно отстранени.
Зам.-министърът на културата Георги Стоев пък е огледал сградата на Регионалния исторически музей в Перник, която е паметник на културата, църквата "Свети Иван Рилски" в Перник и църквата "Св. Св. Петър и Павел" в село Мещица.
В храма в Мещица от земетресението са изпопадали стенописите и част от иконите от иконостаса. Пернишката църква "Свети Иван Рилски" е със сериозни конструктивни проблеми.
В сградата на музея в Перник са нанесени щети на част от експозицията, има счупени експонати в някои от витрините, по стените има пукнатини и паднала облицовка и мазилка.
Другият зам.-министър на културата Митко Тодоров е посетил по сигнал и Театър "Българска армия".
Там също има последствия от силното земетресение. Тодоров е бил и в Националната художествена галерия, където имало напуквания по стените на централната зала и по някои от стените в галерията.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.