Пропускане към основното съдържание

Мощен трус събуди цяла България

Земетресение от 5,9 по скалата на Рихтер разтресе западната част на страната.
Земетресение от 5,9 по скалата на Рихтер разтресе западната част на страната.

Епицентърът е бил на 9 километра северно от Перник, съобщава Националният център по земетресенията в САЩ.


"Магнитудът е между 5,8 и 5,9 по Рихтер, а земетресението е плитко в активен сеизмичен район, какъвто е районът на Перник", коментира за Dnes.bg директорът на Геофизичния институт към БАН Николай Милошев.

И сега има много последващи трусове, което би трябвало да означава, че най-силното земетресение е отминало, заяви още Милошев.

Имало е два последователни труса, като втория е бил по-слаб от първия. Около 4 и 30 часа последва още един вторичен, но по-слаб трус с магнитуд от 4,9.

Най-засегнати са районите около Перник и София, обяви пред "Фокус" вътрешният министър Цветан Цветанов.

"Към настоящия момент няма пострадали и загинали, което е най-доброто като новина. Има обаче паднали мазилки, комини.

При БДЖ в момента всичко е в изправност, няма нарушения на линиите. Летищният комплекс е в нормално състояние. Електропреносната мрежа е в нормално състояние.

По-задълбочени огледи ще може да се направят в светлата част на деня", каза министър Цветанов.

Шефът на "Пожарна безопасност и защита на населението" Николай Николов обяви, че при тях били постъпили сигнали само за повредени стени, комини, мазилки, счупени прозорци.

"Всички екипи са на терен, целият състав на пожарната е събран и е по улиците", каза комисар Николов.

Към 04.00 само трима човека, вдигнали високо кръвно, са постъпили в "Пирогов". Болницата функционира нормално, лекарите са по местата си, сред пациентите няма паника, съобщиха от здравното заведение.

Трусът беше усетен много силно в София, стотици хора излязоха по улиците.

"Беше страшно, всичко се разлюля. Всички шкафове - отворени, падна ми пастата за зъби в банята" , оплака се жител на столичния кв. "Илинден".

"Счупиха ни се чашите от сватбата", разказа пред Dnes.bg друг столичанин, слязъл пред блока. По улиците бяха излезли и софиянци от първите етажи на сградите.

Цели семейства потеглиха нанякъде с колите си - или да се поразходят след стреса, или да се подслонят при близки и роднини по долните етажи.

Стотици излязоха и по улиците на големите градове в страната. Силно трусът е почувстван в Пловдив, Пазарджик, Велинград и Бургас.

Земетресението е усетено и в съседна Гърция, в Сърбия и Македония.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.