Пропускане към основното съдържание

Столичани изхвърлят по 15 000 любимци на улиците в София

Близо 15 000 домашни любимци годишно се изхвърлят на улицата в столицата
Близо 15 000 домашни любимци годишно се изхвърлят на улицата в столицата, твърди Мила Бобадова от Българския ветеринарен съюз.


По думите й общият брой на домашните любимци в София е около 200 000, като в това число влизат и кучетата, пазещи строежи, и животните, обитаващи ромските махали.

"Масово изоставените животни са без ваксина и не са обезпаразитени, а това ги прави потенциален преносител и източник на зарази", допълни тя пред в. "Новинар".

Според статистиките бездомните псета, разхождащи се на воля из столицата, са над 9000.

Програма на Столична община предвижда до 2014 година бездомните кучета в София да намалеят наполовина, а до края на 2016 година - с 95 процента по-малко от сегашния им брой.

Само преди ден кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи, че от 1 до 18 май са заловени 359 бездомни кучета. От тях върнати по местообитание са 176, а близо 100 са кастрираните в ромските квартали.

Според градоначалника през последните два дни се наблюдава увеличение на псетата в центъра, което не се дължало на увеличената им популация.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.